На олимпиадата в Токио ще има десетки големи, дори велики спортисти, и други, които придобиха популярност не толкова със спортните си постижения, колкото с биологичните или ексцентричните си промени. Трудно е да изберем няколко, които да отличим, но ето една примерна десетка, която ще привлича погледите на Игрите.

Симон Байлс

(САЩ, спортна гимнастика)

Откакто Байлс изгря на световната сцена още като 16-годишна обещаваща надежда, на всички бе ясно, че тя е специална. На 24 години Симон вече е ветеран, а мнозина я сочат за най-великата гимнастичка на всички времена. Четири олимпийски златни медала, в комбинация с един бронзов, както и 19 световни титли, определено подсилват достатъчно това твърдение. Байлс заяви, че тялото ѝ не се чувства така, както при звездното представяне в Рио преди пет години и при първия локдаун по време на пандемията е била близо до отказване. Но тя не се предава, а сега се връща на голяма сцена по-силна от всякога.

Симон Байлс

източник: Gulliver/GettyImages

Кейлъб Дресел

(САЩ, плуване)

Американски плувец се цели в множество олимпийски златни медали. Дресел иска да избяга от сравненията с Фелпс и неговите 23 олимпийски титли и общо 30 медала. “Хората сравняват Майкъл Джордан и ЛеБрон Джеймс. Но на кого му пука дали ЛеБрон е по-добър от Майкъл, когато просто е страхотен в това, което прави?”, казва Дресел, който към момента има “само” два златни медала от олимпиада.

Кейлъб Дресел

източник: Gulliver/GettyImages

Джесика Спрингфийлд

(САЩ, конна езда)

Да, Джесика е свързана с Брус Спрингстийн. Негова дъщеря е. Но отдавна бяга далеч от сянката на именития си баща, който е един от най-значимите музиканти в рока за всички времена. Всъщност, тя я прескача. 29-годишната американка ще дебютира на олимпиада. И не е просто момичето на татко, а е добра в това, което прави. №14 в световната ранглиста с редица победи в престижни състезания зад гърба си. Ще язди Дон Хуан ван де Донхов, 12-годишен жребец, с когото завърши на осемнадесето място в Уиндзор по-рано през юли.

Лорел Хюбърд

(Нова Зеландия, вдигане на тежести)

Тук не говорим за чисто спортни постижения. По-скоро интересното в случая в Лорел Хюбърд, която ще се състезава като трансджендър спортист, след като сменя пола си. В продължение на 35 години Лорел е мъж и носи името Гавин, но това вече е минало. Създаде се полемика сред съперничките ѝ, като със сигурност ще чуваме доста за новозеландската щангистка, която ще дебютира на Олимпиада в началото на август.

Лаурел Хъбард

източник: Gulliver/GettyImages

Шели-Ан Фрейзър-Прайс

(Ямайка, лека атлетика)

Шесткраната олимпийска медалистка се връща на пистата за вероятно последния си опит по пътя към олимпийско злато. 34-годишната спринтьорка отива в Токио в невероятна форма - през юни избяга 100 метра за 10.63 секунди, второто най-бързо време в цялата история на дисциплината. Тя е една от трите жени, защитили успешно титлите си на 100 метра - Пекин 2008 и Лондон 2012. Никога досега не е имало лекоатлетка с три олимпийски златни медала в кралската дисциплина. Именно това е целта пред Фрейзър-Прайс.

Шели-Ан Фрейзър-Прайс

източник: Gulliver/GettyImages

Новак Джокович

(Сърбия, тенис)

Ноле дойде в Токио след спечелването на двадесетата си титла от Големия шлем - на “Уимбълдън”. И в Япония ще преследва така нареченият “Златен шлем” на тениса - титили от четирите значими турнира през годината, комбинирани с олимпийско злато. За да стигне дотам, Ноле ще се нуждае от победи в Токио, както и на Откритото първенство на САЩ през септември. На олимпиадата той няма да се състезава с двамата си големи съперници, Роджър Федерер и Рафаел Надал, които няма да участват. Това го прави изявен фаворит за титлата.

Новак Джокович за 6-ти път триумфира на Уимбълдън

източник: Gulliver/GettyImages

Лука Дончич

(Словения, баскетбол)

Макар и още твърде млад – едва на 22, Лука вече е легенда. Той изведе родината си Словения до европейска титла през 2017 година, а наскоро собственоръчно класира тима за олимпиадата в Токио. Звездата му изгря още в Реал Мадрид, където спечели Евролигата, както и три титла на Испания преди да премине в Далас Маверикс от НБА и да продължи да удивлява всички с изявите си.

Лука Дончич

източник: Gulliver/GettyImages

Уейд ван Нийкерк

(ЮАР, лека атлетика)

Южноафриканецът бе изгряващата звезда в атлетиката в Рио преди пет години. През 2016 година той счупи световния рекорд на Майкъл Джонсън на 400 метра (43.03 секунди), но след това се контузи по време на благотворителен ръгби мач и оттогава има проблем в това да намери най-добрата си форма. 29-годишният Уейд се концентрира предимно върху 200 метра преди олимпиадата, но не успя да покрие норматива и се върна към своята дистанция - 400 метра.  В Рио той спечели златото именно на 400 метра.

Уейд ван Нийкерк

източник: Gulliver/GettyImages

Теди Ринер

(Франция, джудо)

Спечелването на олимпийски медал в джудото е огромно постижение. Но да спечелиш цели три - това е пълен прецедент. Френският джудока Теди Ринер може да се превърне в първият спортист, който прави точно това. Десеткратният световен шампион, който дебютира в Пекин през 2008 с бронз, ще носи националния флаг на Франция на откриването. Той е един от най-респектиращите участници на олимпиадата със своите 203 сантиметра, а медалите му също говорят достатъчно.

Теди Ринер

източник: Gulliver/GettyImages

Кевин Дюрант

(САЩ, баскетбол)

Крилото на Бруклин категорично е най-голямата звезда в така или иначе препълнената с талант селекция на легендарния треньор Грег Попович.  Дюрант има традиция неизменно да прибира златото - това се случи и при предходните му две олимпийски участия, но американците записаха две наистина редки загуби по време на подготовката си в Лас Вегас. Каква по-добра мотивация от това? Кей Ди бе най-добрият реализатор на САЩ на предишните две олимпиади, а сега очакванията към него не са по-различни.

Кевин Дюрант

източник: Gulliver/GettyImages