Лаурел Хъбард е 43-годишен новозеландски атлет по вдигане на тежести и е първият, който открито си призна, че е трансджендър на Олимпийски игри. Със сигурност тези му думи породиха множество коментари в света на спорта. Когато е на 35, тя прави промяна на пола си чрез хормонален процес, което позволява да смени името си от Гави на Лаурел, а осем години по-късно тя е най-старата участничка в този спорт.

Предполага се, че е вярно, че Хъбард е изпълнила всички изисквания на МОК за участие в Токио 2020, но е сигурно, че е прекарала целия си живот в тренировки и състезания за мъже. Това е основният аргумент на останалите спортисти, които са против участието на това.


ВСИЧКО ЗА ТОКИО 2020 МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ В СПЕЦИАЛНАТА СЕКЦИЯ НА Gong.bg.


„Всеки, който някога е тренирал вдигане на тежести, знае, че едно е сигурно: тази ситуация не е справедлива за спорта и атлетите. Това е лоша шега”, подчерта Анна ван Белинген, белгийка, която ще бъде един от противниците на атлета или атлетката от Нова Зеландия.

Откакто се състезава сред жени, Хъбард има сребро на световни и тихоокеански игри. Разпитан от вестник Marca за участието му, президентът на Испанската федерация Константино Иглесиас също се противопостави на решението: „Честно казано, не ми се струва честно. Правилата на МОК не са изяснени по темата, но това е нещо, което трябва да се види в бъдеще. Видях този човек да се състезава, когато беше сред мъжете. Със сигурност не можеше да се класира, ако беше още при тях, а сега има шанс да спечели медал. Разбира се, по закон е законно, но е несправедливо, защото имате повече сила и костната ви маса не се променя за толкова кратко време. Много години се състезаваш с мъже и мисля, че това ще удари лошо по Игрите”, критикува Иглесиас.