Идилин Диас донесе първия златен олимпийски медал в историята на Филипините. 30-годишната тежкоатлетка спечели титлата в категория до 55 килограма на турнира по вдигане на тежести за жени.

Диас събра сбор от 224 килограма след 97 в изхвърлянето и 127 в изтласкването. Постижението ѝ е и олимпийски рекорд, като тя го стори с последния си опит във второто движение, който също е олимпийски рекорд.

Със сребърния медал остана световната шампионка Ляо Цююн, която събра 223 килограма. Китайката също бе с олимпийско постижение преди последния опит на Диас, като направи 97 килограма в изхвърлянето и 126 в изтласкването.

Бронзовото отличие в дисциплината стана притежание на Зулфия Чиншанло от Казахстан. Тя събра 213 килограма с 90 в изхвърлянето и 123 в изтласкването.

Преди успеха на Диас Филипините имаха спечелени 3 сребърни медала и 7 бронзови във всичките си участия на Летни олимпийски игри.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.