Легендарната гимнастичка Оксана Чусовитина от Узбекистан обяви, че слага край на кариерата си на 46-годишна възраст след рекордното си осмо участие на Олимпийски игри в Токио.

Тя се състезава в квалификациите на прескок, където зае 11-о място преди последния поток с оценка от 14.166 точки.

"Това е всичко. Няма да се връщам повече към това. Вече съм на 46 години. Имам толкова много неща за вършене, време е да наваксам", каза гимнастичката.

Узбекистанката има два медала от Олимпийски игри. Тя грабна злато на отборно при дебюта си през 1992 година в Барселона като част от отбора на Общността на независимите страни след разпадането на Съветския съюз. Чусовитина се състезава за Германия от 2006 година насам, след като се премества в страната, тъй като синът ѝ се лекува там от левкемия, и печели сребро на прескок през 2008 година в Пекин.

През 2016 година Чусовитина влезе в Книгата на рекордите на Гинес като единствената жена в света, участвала на 7 Олимпийски игри. На възраст от 41 години и 56 дни тя става и най-възрастната участничка в олимпийските състезания по спортна гимнастика и заема седмо място на прескок. Повече от седем пъти 13 състезатели са участвали на най-големия спортен форум, но сред тях няма представители на гимнастиката. Рекордът принадлежи на канадеца Йън Милър, който участва десет пъти в турнирите по конен спорт.