Десетите летни олимпийски игри се провеждат в Лос Анджелис (САЩ) от 30 юли до 14 август 1932 г. Лос Анджелис е единственият кандидат за домакин на игрите, като преди това не е одобрен през 1924 и 1928.
 
Игрите се провеждат по време на Голямата депресия и това е причината за малкия  брой участващи страни и спортисти.  Президентът на САЩ – Хърбърт Хувър не присъства нито веднъж на олимпиадата, което го прави първият държавен глава, неуважил олимпийските игри, които продължават само две седмици. Парите, похарчени за организиране на олимпиадата, надхвърлят 1 млн. щатски долара, което е рекорд за онова време.
 
Игрите в Лос Анджелис ще се запомнят с няколко неща, които се случват за първи път:
 
- построено е олимпийско село, в което са настанени всички участващи мъже. Жените са подслонени в хотел
- въведено е изпълнението на национален химн в чест на победителите и традицията се спазва и днес
 
40 олимпийски и 16 световни рекорда са подобрени по време на игрите. Съревновават се 1408 спортисти от 37 страни, между които 127 жени. 

Лос Анджелис 1932

Бейб Дидриксън става един от най-успешните атлети. Той печели златен медал в хвърлянето на копие и в бягането с препятствия.
Легендарният финландец Пааво Нурми не може да участва, тъй като вече е  професионалист. Американката Хелън Мадисън печели три златни медала в плуването. Японецът Такеичи Ниши донася единственият и до днес златен медал за Япония в конния спорт. Той умира през 1945 в Битката за Иво Джима.
 
Само 24-ма бразилци общо 60 завършват олимпиадата. Бразилия е в много влошено икономическо състояние по време на голямата депресия и единствения начин да изпратят спортистите си в Лос Анджелис е да ги натоварят на кораб, превозващ 25 тона кафе.
 
България не взима участие поради голямата депресия.
 
Топ 5 на страните по медали
 
1. САЩ - 103 медала (41 златни, 32 сребърни и 30 бронзови)
2. Италия 36 медала (12 златни, 12 сребърни и 12 бронзови)
3. Франция 19 медала (10 златни, 5 сребърни и 4 бронзови)
4 Швеция - 23 медала (9 златни, 5 срабърни и 9 бронзови)
5 Япония - 18 медала (7 златни, 7 сребърни и 4 бронзови)