Най-великият български гимнастик за всички времена - Йордан Йовчев, коментира настоящата ситуация с коронавируса, която отложи Олимпиадата в Токио за догодина. Генералният секретар на Българската федерация по спортна гимнастика коментира и насрочената за май месец Световна купа във Варна.

“Най-добрият вариант бе Олимпийските игри да се отложат. Тези, които са преминали квалификациите или пък на тези, които им предстоят се надявам, че ще имат своя шанс. Който се е готвил, ще продължи да се подготвя. Чакал е четири години, сега ще станат пет. Така ще има повече време за подготовка. По-трудно ще е  за тези, които са към края на кариерата си и са смятали, че Токио 2020 ще им е последния напън. Сега ще трябва да се въоръжат с търпение и да изчакат още една календарна година. Смятам, че това се прави за хубаво. Важно е здравето на всеки един от нас“, сподели Йовчев пред БНР.

“В условията, в които живеем сега, каляваме и психиката си. Всеки един човек, било то спортист или не в едни такива форсмажорни обстоятелства  е длъжен да се съобразява. Това са предизвикателства, които не зависят от нас и не можем да ги контролираме. Всеки ще трябва да намери начин да се готви. Ние се опитваме, децата, които тренират и сега са далеч от залите да ги подготвяме. Треньорите правят платформи в социалните мрежи, дават указания, правят програми. Намираме форми, защото е ясно, че трябва да трансформираме начина си на живот, които трябва да водим от тук на сетне“, допълни двойният и двукратен световен шампион.

В периода от 13 до 17 май Варна трябва да е домакин на кръг от Световната купа, а ръководството на родната централа все още не е обявила окончателно решение за провеждането на състезанието.

“Изчакваме. Първото състезание, на което трябваше да изпратим двама от състезателите ни, беше това по паркур в Хирошима. То не отпадна, а беше преместено за края на май, началото на юни. Нашето състезание беше за 13 – 17 май.  Не го отменяме, по-скоро го издърпваме назад във времето, като не уточняваме дати. Искаме да се състои. Поддържаме връзка с Международната федерация и трябва да изберем дата, която е най-оптимална. Много е рано. Спрямо ситуацията – седмица, две можем да кажем дати, но те пак няма да са окончателни“, допълни Йовчев.