„Красотата е в очите на гледащия“, гласи една френска поговорка… Това обяснява възхитата на хилядите хора, заслепени от изпълненията на “златните” ни момичета, доказващи с всяка своя поява на килима защо художествената гимнастика е един от най-красивите и изящни спортове.

За да сме красиви, на първо място трябва да сме здрави, хармонични и удовлетворени. Професионалните спортисти по-добре от всеки друг знаят това. Въпреки ежедневните тренировки и изтощителния режим, когато се представят на състезания по целия свят, те трябва да са в най-добрата си форма и да изглеждат неотразимо. Това означава системна грижа за здравето, защото пътят на красотата започва отвътре.

Ако обаче нещо “отвътре” се обърка, ако нещо липсва, това бързо ще проличи.

Слаба и накъсана коса, неравен тен, суха кожа, пъпчици тук-там по лицето, необяснимо усещане за отпадналост, мускулни схващания... Всичко това е сигурен знак, че нещо вътре в нас не е наред и е повече от наложително да се погрижим за себе си, за да си върнем отново съвършенството!

За да бъде косата копринено гладка и блестяща, диетологът д-р Райна Стоянова съветва първо да следваме балансирана диета, която да е богата на витамини, минерали и аминокиселини. Същото се отнася и до чупливостта на ноктите и еластичността и гладкостта на кожата. Косата, кожата и ноктите могат да допринесат за младежки вид и привлекателността както на дамите, така и на господата. Кожата обикновено е първата, която сигнализира за наличието на проблем: тъмните кръгове под очите са индикатор за умора, бледата кожа говори за анемия, подуването е резултат от задържане на течности, сухата кожа е симптом на дехидратация, преждевременно стареене, вследствие на дефицита на цинк, витамини С и D, а също така и аминокиселини. Косата също остарява, а през повечето време падането на косата се дължи на хормонални промени, дефицит на витамини и минерали.

“Много е трудно и почти непосилно  да си доставим всички необходими ни витамини и минерали, които да поддържат доброто здраве на кожата, косата и ноктите. Ето защо, е препоръчително приемането на хранителни добавки”, съветва още д-р Стоянова.

Walmark® предлага една изключително подходяща хранителна добавка Калмацин Форте - висококачествен източник на важните минерали калций, цинк и магнезий, обогатена с витамин D, за по-добро усвояване на калция и поддържане на равновесие на минералите в организма.

Калцият, както всички знаем, изгражда костите и зъбите и има определяща роля за тяхната здравина. Той е важен елемент във всеки етап от живота на човека. Нуждата от калций се увеличава по време на усилен растеж, бременност, кърмене. Недостатъчното му количество води до чупливост на ноктите, влошаване състоянието на костите и зъбите, изтъняване и цъфтеж на косата. Установено е, че продължителният недостиг на калций може да доведе до намалена костна плътност. Когато се приема чрез храната, голяма част от калция не се усвоява от организма.

За пълноценното усвояване на калций в организма е необходим витамин D. Магнезият се среща във всяка клетка на човешкото тяло и е изключително важен за нормалното функциониране на мускулите и нервната дейност, както и за образуването на енергия. Помага при напрежение и стрес, хронична умора, умствено и психическо натоварване. Цинкът е необходим за нормалното функциониране на имунната система и за поддържане на здрава кожа и коса. Недостатъчното количество цинк може да доведе до косопад, чупливост на ноктите, кожни заболявания (акне, екземи), умора, проблеми с паметта и зрението.

Пазарът ни предоставя всякакви възможности за хранителни добавки, изобилие от комбинации. Бъдете предпазливи и избирайте доказани марки, консултирайте се със специалисти и не забравяйте, че красотата отвън започва със систематичната грижата отвътре. Защото, за да живеете един пълноценен живот, заслужавате да се грижите за себе си, точно както го правят и най-добрите състезатели: избирайки продукти за шампиони.