Над 100 журналисти и фотографи от 20 държави са акредитирани и ще отразяват 36-ото Световно първенство по художествата гимнастика в София, съобщават от Федерацията. Домакин на изключително престижната надпревара от 10 до 16 септември е „Арена Армеец“. 

Интерес към шампионата на планетата са проявили представители на медиите от Австрия, Германия, Азербайджан, Франция, Беларус, Бразилия, Русия, Италия, Китай, Чехия, Испания, Естония, Финландия, Дания, Унгария, Израел, Япония, Швейцария и САЩ. 
Най-многобройна е журналистката група на Италия – 9 души, следвана от тази на Русия – 7, а по четирима представители ще имат от Франция, Япония и Швейцария.

Сред акредитираните журналисти е Игор Ленкин – кореспондент на най-голямата руска информационна агенция ИТАР-ТАСС . 
Първенството е в центъра на вниманието и на една от най-авторитетните информационни агенции в света - китайската „Синхуа“, която има кореспондентски пунктове в около 150 държави, включително и у нас.

Свои представители на шампионата ще има и най-старата новинарска агенция на планетата Франс Прес, която е и третата по-големина след американската Асошиейтед Прес и британската Ройтерс. 

У нас пристига и един от най-популярните спортни фотографи – Олег Наумов. Руснакът е сътрудник на Руския олимпийски комитет, работи за телевизионен проект „Ледников период“ на големите хореограф във фигурното пързаляне Илия Авербух. Бил е официален фотограф на Зимните параломипийски игри в Торино през 2006 и на Зимните олимпийски игри във Ванкувър през 2010 година. В портфолиото му има снимки от Европейски и Световни първенства по художествена и спортна гимнастика, синхронно плуване и хокей на лед.

Билети за Световното първенство може да намерите в мрежата на Eventim.

Показаха медалите за най-красивото Световно 

Грация от ансамбъла отново се нуждае от операция

Рекорден брой участници на Световното по хужествена гимнастика у нас

Руски олимпийски и световни шампионки на Световното по художествена гимнастика у нас