Италианската треньорка по художествена гимнастика с български корени БЖулиета Канталупи изрази надеждите си да се превърне в достойна наследница на баба си - всепризнатата българска гимнастичка и треньорка Жулиета Шишманова.

Канталупи ръководи националния тим на Италия (индивидуално). Тя успя да изведе състава до бронзов медал в отборната надпревара на Световното в София. Във финалите на отделните уреди италианките постигнаха още две отличия - бронз за Александра Аджурджукулезе на топка и сребро за Милена Балдасари на лента.

"Това, че завоювахме медали е много хубаво за италианската нация, но и много неочаквано. За мен медалите са още по-ценни, защото ги спечелихме в България", каза Жулиета Канталупи пред българските медии след края на четвъртия ден на световния шампионат в "Арена Армеец".

Преди 49 години на световното първенство във Варна (1969 година) Жулиета Шишманова извежда Мария Гигова до първата от общо трите й световни титли.

"Баба ми е била много велика треньорка и аз се надявам един ден да стана достойна за нейното име. За мен по-важното днес е, че майка ми беше в залата", добави Канталупи, която разкри още, че успехите на италианската художествена гимнастика се дължат на това, че в страната има много клубове, в който се работи добре и то с талантливи деца.

Канталупи, която е  дъщеря на също много известната състезателка и треньорка Кристина Гюрова, е бивша седемкратна шампионка на Италия. 

Александра Аджурджукулезе представи композицията си на топка по една от най-обичаните български народни песни "Зайди, зайди, ясно слънце".

"За нас беше важно тук да играем на българска музика", заяви още Жулиета Канталупи.

Италианските гимнастички казаха, че не са очаквали да бъдат приети толкова топло от българската публика и са се чувствали като у дома си.

"Много съм горда, че показахме, че Италия има напредък в художествената гимнастика. Не съм очаквала да спечелим медали, исках само и трите да играем добре", каза Милена Балдасари.