Рускинята Александра Солдатова поведе в квалификациите на лента на Световното първенство по художествена гимнастика и на практика си гарантира участие във финала на този уред по-късно в „Арена Армеец“.

Красивата грация изигра по безупречен начин нежната си композиция и така получи 19.900 точки, като оглави подреждането.

Другата представителка на Русия Арина Аверина имаше малшанса да заплете лентата си още в началото на съчетанието си и се наложи да прибегне до резервния уред встрани от килима. Лошият късмет за Аверина продължи и втората лента се счупи, така че се наложи тя да ползва втория резервен уред.  Цялото това лошо стечение на обстоятелствата разконцентрира значително Аверина, която до края допусна и други грешки, които ѝ костваха нисък резултат. Тя получи 13.800, което бе 25-а по-сила оценка до момента и ще остане извън финалите на този уред, които са по-късно тази вечер.

ВИДЕО от изпълнението на Арина Аверина можете да видите ТУК!

От 14:00 часа стартира потокът на българките Катрин Тасева и Боряна Калейн. И двете ще играят на лента.

Иначе в общото класиране начело е световната шампионка от Пезаро‘2017 Дина Аверина със сбор от 60.800. Втора е Александра Солдатова с 60.275, а трета е Арина Аверина с 60.000. За момента на пета и шеста се движат Катрин Тасева и Невяна Владинова.

Припомняме, че в края на днешния състезателен ден ще станат ясни класиралите се за многобоя грации, както и финалистите на лента и бухалки. За битката за абсолютната титла в индивидуалното, която ще се проведе в петък (14 септември), се класират първите 24 от квалификациите. Според регламента на турнира не може държава да бъде представена от повече от две гимнастички, както в битката за многобоя, така и във финалите на отделните уреди. Това означава, че при страни с три представителки се прави вътрешно класиране помежду им и тази с най-нисък резултат отпада.

Отделно от това, след края на изиграванията във всички групи в квалификационния етап днес, ще бъдат разпределени медалите в отборната надпревара. На практика Русия си гарантира златото тук. За момента България е на второто място.