Българските грации Катрин Тасева и Невяна Владинова вървят към финал на топка, който ще се състои по-късно тази вечер в „Арена Армеец“ на Световното по художествена гимнастика. В квалификациите на този уред Тасева има четвърта оценка - 19.400, но тъй като само по две гимнастички от държава имат право да участват на финал, а пред нея са трите рускини - Александра Солдатова, Дина Аверина и Арина Аверина, то последната от тях ще отпадне.

За финала се класират първите осем грации, като основните конкурентки на нашите за финала на топка вече са приключили с участието си и класирането на двете наши момичета е до много голяма степен сигурно.

Катрин Тасева изигра уверено и точно своето съчетание на топка и получи заслужено висока оценка.

Невяна Владинова също изигра ефектна топка с новото си сребристо трико „на люспи“ и без поличка. Владинова също бе оценена високо - с 19.000 т., като зае седмото място след изиграването на първите две групи от програмата във вторник.

Владинова по същата причина като при Тасева, реално има шести резултат след първите две групи /заради факта, че една от трите рускини ще отпадне от финала/.

Най-младата от нашите гимнастички - Боряна Калейн, допусна изпускане на топката си и с оценка 17.700 т. се класира на 15-о място в квалификацията на топка и няма да участва във финала.

След изиграването на последните два потока от днешната програма ще се разбере още дали Тасева и Калейн ще участват и в другия финал - на обръч довечера. Българките изиграха своите съчетания вчера. В последната група от оставащите още две са представителките на Русия, които са основни фаворитки и ще играят на обръч.

Голям обече е шансът и на обръч да имаме две финалистки, тъй като Калейн и Тасева са съответно втора и трета от понеделник.