Президентът на БФХГ Илиана Раева направи интересен анализ на представянето на българските грации на Световната чалъндж купа в Казан, откъдето нашите момичета се връщат с 3 медала.

Раева коментира представянето им в профила си във Фейсбук, като самата тя го озаглави:

"България се връща с три медала от Казан! БРАВО!!!"

Ето анализа на Раева:

"Ансамбълът с два медала от три възможни! Буба с един бронзов, при положение, че не участва на европейското, пропусна и първата челиндж къп в Минск... А как влияе това в спорт като нашия, няма да обяснявам. Т.е., това, че Буба не игра е съвсем справедливо и правилно решение. То е направено на базата на отговорен анализ. 

"В същото време, България вече има 3 индивидуални гимнастички, които печелят медали от Световни купи. Катрин, Неви и Буба! Ами само Русия и България могат да се похвалят с това. Други държави с три силни гимнастички, които печелят медали този сезон няма! Да си припомним как тръгнахме този олимпийски цикъл с индивидуалното, а къде стигнахме... 

3 силни индивидуалистки, медалистки! Как да не се гордея с Брани и момичетата, както и с работата ни?! България разполага с много силен отбор, след близо ... щях да напиша 20 години, но май са много повече... 

Винаги има какво още да се иска. Можем да подобряваме качеството и съчетанията, но това не става с магическа пръчка... Ще стане. Най-важното за мен, лично е, че тръгнахме с индивидуалното да работим в правилната посока. И резултатите дойдоха бързо.

Ансамбълът! Той е много силен! Весела е треньор, който се задоволява само с максимално трудни и атрактивни съчетания. Много рискува, но такъв риск, толкова много работа, винаги си заслужава! 

Имахме сериозен проблем преди старта в Минск. Елена не тренира доста време и това наруши подготовката. Планът за работа бе нарушен драстично. Никога една резерва не може да бъде толкова готова, колкото основния състезател. Редуването на резерва с основен състезател непрекъснато, особено в състезателен период задължително нарушава подготовката и при двамата състезатели. Това може да се случи, ако готвим два равностойни отбора, с еднакви съчетания, но за съжаление до този момент, това е невъзможно поради липса на база за тренировки. До този момент...

Изложба "Златните момичета"

източник: LAP.bg, Илиан Телкеджиев

Освен това, нещо много съществено: НАШЕТО СЪЧЕТАНИЕ Е С ЕЛЕМЕНТИ И ДИНАМИКА, КОИТО МОГАТ ДА ИГРАЯТ ТВЪРДЕ МАЛКО СЪСТЕЗАТЕЛКИ. Да не кажа - само тези. Още с блестящото включване на Стефи се наложиха някои промени, които разбира се не повлияха на оценката ни. Можехме да рискуваме с участие в Минск, но щеше да бъде непреценен риск. Т.е., отборът ни замина само с една тренировка за Казан с пълно изпълнение на всички елементи, а не тренира повече от седмица преди това на пълни обороти. И тук искам да кажа нещо много важно: В нито един момент участието на Елена не е бил под въпрос. За нас важно беше да вземем правилно решение с участието ни в Минск. И го взехме .

Елена трябваше да завърши лечението си с препоръките до един ден преди заминаването ни в Казан.

И така, с една тренировка, два медала! Да, направиха грешка, но взеха два медала. 

В момента всичко вече е наред. От утре започват нормалните тренировки с оптимални натоварвания! 

Та, исках да кажа: имаме много силен ансамбъл и много силен отбор индивидуално!

Да им пожелаем здрави и успешни тренировки до старта на световното в София!

Браво, момичета! 

Време е за СТАРТ на МАКС!

Обичам ви и се гордея с всички вас! 

P.s. Бранимира Маркова е била три дни с много висока температура, а днес 40 градуса и е извикана бърза помощ. Тя не присъства на състезанието и е била на легло в хотела. В момента се чувства по-добре", споделя Илиана Раева.