Християна Тодорова също ще бъде една от "звездните" доброволки на Световното първенство по художествена гимнастика от 10 до 16 септември в "Арена Армеец" в София.

Бронзовата медалистка с ансамбъла от олимпийските игри в Рио де Жанейро ще бъде асистент на Стив Бътчър, един от най-важните представители на Международната федерация по гимнастика (FIG). Американецът идва в България като технически координатор на ФИГ.

"Много се радвам, че след толкова години България отново е домакин на световно първенство, и то когато българският национален отбор се намира в един от най-силните си периоди. Мисля, че това ще бъде един много голям и хубав празник за българската публика, а и не само", заяви Християна Тодорова, която е също световна и европейска шампионка с ансамбъла.

"За мен е огромно удоволствие да бъда част от организацията на такъв голям форум, да съм полезна, за да можем всички заедно да успеем да направим така, че световното в България да се отличава от всички предишни шампионати. Искам да пожелая на всички момичета, треньори и техните екипи много късмет и спокойствие. Смело напред, защото те могат!", добави Тодорова, която след края на състезателната си кариера се развива като съдия.

Стив Бътчър заема поста технически координатор към световната централа от 1 март 2017 година, като преди това е бил президент на Техническия комитет по спортна гимнастика за мъже. От 1991 до 2004 е треньор на младежкия национален отбор по гимнастика на САЩ и член на Изпълнителния комитет и на Съвета на директорите по гимнастика в американската федерация.

Личен треньор на Джон Макрайди, който се класира на пето място в отборната надпревара на Игрите в Атланта през 1996 година. Бил е и гост-коментатор на NBC по време на тези игри, както и на Олимпиадите през 2000 година в Сидни и през 2004-а в Атина.