Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, който в петък (14 септември) присъства в "Арена Армеец" по време на индивидуалния многобой при жените на Световното първенство по художествена гимнастика, се срещна със състезателки по време на шампионата в София.

Бах изгледа състезанието в компанията на президента на Международната федерация по гимнастика (ФИГ) Моринари Ватанабе. Рускинята Дина Аверина защити абсолютната си световна титла, а втора и трета останаха съответно Линой Ашрам (Израел) и Александра Солдатова (Русия).
Томас Бах връчи златния медал на Аверина, след което участва в срещата на състезателките, която беше водена от бившата гимнастичка от Беларус Любов Чаркашина.

Чаркашина, бронзова медалистка от Олимпийските игри в Лондон 2012, представлява дисциплината художествена гимнастика в Комисията на спортистите към ФИГ. Вече стана обичайна практика на ФИГ да осигурява форум на спортистите на всяко Световно първенство, за да се вслушат в техните идеи и да отговорят на въпросите им.

"Поздравления за страхотното състезание. Виждам и чувствам, че имате добри условия тук в София, а ръководството на световната федерация е близо до спортистите. Точно така трябва да бъде. Това е нашата задача - да служим и да подкрепяме вас, спортистите. Трябва да ви изслушваме, да обсъждаме всичко заедно и да се опитваме да разбираме вашата гледна точка. Нашата крайна цел е да се наслаждаваме на спорта заедно, защото това е страстта към спорта, която обединява всички ни", каза Томас Бах в словото си към спортистите.

"За мен е чест да приветствам Томас Бах като специален гост на нашето Световно първенство по художествена гимнастика тук, в София. Това не беше само възможност да бъдем заедно, за да гледаме изпълненията на някои от най-добрите гимнастички в света, но ние сме особено доволни, че президентът Бах успя да се срещне с нашите спортисти, които бяха ентусиазирани от неговата откритост", заяви президентът на ФИГ Моринари Ватанабе.

Повече от 350 гимнастички от 61 държави участват на Световното първенство в София, което завършва в неделя с двата финала на отделните уреди при ансамблите./БТА