Александра Аджурджукулезе поднесе една от най-големите изненади до момента на световното първенство по художествена гимнастика в София. Тя завоюва бронзовия медал на финала на топка и донесе първо отличие на Италия от шампионат на планетата в този спорт от близо три десетилетия.

"Не празнувах много, защото е важно да кажа, че този бронзов медал не е най-важното. Предстои още много", каза 17-годишната Аджурджукулезе, която се завърна на килима след като пропусна голяма част от тренировките в началото на годината заради контузия.

Гимнастичката и нейната словенска треньорка Шпела Драгаш се разплакаха, когато видяха оценка й на топка и разбраха за третото място на финала. Това е първи медал за Италия от 1991 година, когато Саманта Ферари печели бронз на бухалки на първенството на планетата в Атина.

"Бях много изненадана. Не проумявам все още как го направих", казва грацията, която получи 19.800 точки, което е личен рекорд.

Всъщност Александра Аджурджукулезе е родена в Румъния. Започва да тренира на 6-годишна възраст по препоръка на лекар заради проблем с гръбначния стълб. Тя остава да живее с баба си и дядо си, след като родителите й и брат й заминават за Италия. Треньорката й помага да замине за Италия и да научи италиански език. Грацията има италиански паспорт от 2015 година и в момента живее и тренира в Удине.

"Много съм щастлива от този медал, но сега е важно да се концентрирам върху отборната надпревара", каза още гимнастичката./БТА