Световното първенство по художествена гимнастика в София навлиза във финалния си етап. От днес започва надпреварата при ансамблите, където България стиска силно палци на своите „златни момичета“.

Надпреварата за Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова започва с многобоя, където участие ще вземат общо 36 отбора. Шестият състезателен ден в „Арена Армеец“ стартира в 13:00 часа с изиграванията в Група „А“. От големите ни конкуренти в този поток изпъкват имената на Италия, Беларус и Япония.

Нашите момичета са Група „В“, където състезанието започва след 16:30 часа. Освен момичетата на Весела Димитрова, в този поток са още Русия, Украйна, както и Испания.

България играе с 16-ти стартов номер на смесеното съчетания на топки и въжета, докато на композицията на пет обръча е 34-а.

Това е второ Световно за нашия състав, който при дебютното си участие в Пезаро (Италия) през 2017-а спечели сребро в многобоя, оставайки зад Русия. Борбата за абсолютната титла в София обаче крие двоен залог. Това е така, защото класиралите се на първите три места отбори ще получат директна квота за Олимпийските игри в Токио през 2020 година.

Фантастичната българска петорка тренира с настроение в петък, като направи силно занимание, изгледано от Илиана Раева и шефката на руската художествена гимнастика Ирина Винер. По всеобщо мнение композициите на нашия тим изпъкват с особена сложност и са сред най-атрактивните, като грациите ни са сочени за едни от основните фаворити за медалите.

В неделя шампионатът продължава с финалите на двете съчетания.

Припомняме, че Катрин Тасева, Невяна Владинова и Боряна Калейн вече донесоха сребро на България от отборната надпревара в индивидуалното, а сега феновете стискат палци за още успехи.

Очакванията са в двата почивни дни трибуните в „Арена Армеец“ да бъдат изпълнени до краен предел, което неимоверно ще вдъхне още сили и увереност на гимнастичките ни.

Ето и програмата за събота и неделя, 15 и 16 септември:

15 септември (събота):

13:00-16:00: Състезание многобой Ансамбли Група А 5 обръча и 3 топки/2 въжета

16:30-19:30: Състезание многобой Ансамбли Група Б 5 обръча и 3 топки/2 въжета 

19:40 - Церемония по награждаването за многобоя на ансамблите

 

16 септември (неделя):

15:00-15:40: Финал 5 обръча ансамбли

15:55-16:35: Финал 3 топки и 2 въжета ансамбли

16:42 - Церемония по награждаване финал 5 обръча

Церемония по награждаване финал 3 топки и 2 въжета

Церемония по закриването

Галаспектакъл

*Забележка: В прикачената галерия може да видите кадри от подиум тренировката на България