Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели бронзов медал от многобоя на 36-о Световното първенство по художествена гимнастика, което се провежда в София. По този начин нашите момичета си гарантираха и квота за Олимпийските игри в Токио през 2020. Както е известно, надпреварата у нас бе и квалификация за Игрите след две години, като само попадналите в призовата тройка тимове вече си гарантираха участие в надпреварата под петте преплетени кръга.

Ансамбълът: Разочаровани сме от грешките, публиката бе невероятна

Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова бяха бурно аплодирани от изпълнилите до краен предал „Арена Армеец“ фенове. Момичетата на Весела Димитрова бяха горещо приветствани, но при изиграванията им като че ли емоциите взеха връх и те допуснаха неточности и в двете си композиции.  

Грациите ни стартираха с изпълнение на смесеното съчетание на три топки и две въжета, където не бяха докрай прецизни и получиха 22.350 . Нашият щаб пусна контестация за тази оценка, която обаче бе отхвърлена.

На пет обръча гимнастичките ни също не играха чисто, като сред грешките им бе и излязъл извън килима уред. Така се наложи композицията да бъде довършена с резервния такъв.

Въпреки всичко това, високата заложена сложност на композицията ни изигра съществена роля, като реферите дадоха оценка 19.700, което бе достатъчно за натрупване на сбор от 42.050 за третото място. По този начин страната завоюва втори медал от Световното у нас след среброто, което донесоха Катрин Тасева, Невяна Владинова и Боряна Калейн в отборната надпревара при индивидуалистките.

Ансамбълът ни намери място във финалите и на двете съчетания, които ще се проведат в последния ден на Световното - неделя (16 септември). На три топки и две въжета съставът ни влиза с втора по сила оценка след Русия, докато на петте обръча остана с шести резултат. Първи отново са рускините.

Това е едва втори шампионат на планетата за нашата петорка, която при дебютното си участие в Пезаро през 2017 година грабна сребърния медал в многобоя. 

В София Русия дублира абсолютната си световна титла от 2017-а. Петорката на Ирина Винер изигра най-чисто композициите си, като събра 46.300. Рускините започнаха многобоя със съчетанието си на пет обръча, за което получиха 23.250. Първоначалната оценка на един от основните ни кокуренти бе 22.950, но след подадена контестация бе повишена на 23.250. На смесеното съчетание абсолютните шампионки от Пезаро‘2017 прибавиха още 23.050 точки и така сборът им набъбна до 46.300.

Среброто остана за Италия. „Пеперудите“ бяха прецизни в изпълненията си и това им донесе 22.775 на пет обръча и 22.050 на смесената композиция. Със сбор от 44.825 момичетата на Емануела Макарани се поздравиха с отличието.