Главният мениджър на националния отбор на България по художествена гимнастика (индивидуално) Бранимира Маркова заяви, че конкуренцията на Световното в София е много голяма, но нашите грации ще се борят докрай.

Както е известно, страната спечели сребро в отборната надпревара, а за многобоя се класираха Невяна Владинова и Катрин Тасева. Битката за абсолютната титла на 36-ия шампионат на планетата е в петък, 14 септември.

„Много съм щастлива и много се гордея с този отбор. Това бе целта ни - да представим един силен отбор пред българска публика. Специално искам да поздравя всички момичета и целия ми екип. Беше много добър дебют за Боряна Калейн. Специални поздравления за нейния треньор Мариана Памукова и Силвия Стойнева“, започна Маркова.

„Състезанието беше много тежко. То още не е приключило за нас. Утре предстоят нови четири съчетания за Катрин и Невяна на финала в многобоя. Много тежко състезание. Утре ще бъде пети ден. За всички е еднакво. За нас беше по-емоционално състезание пред родна публика, но това, което бях поставила като задача беше изпълнено“.

„Много дълъг процес е подготовката. Невяна и Катрин имат малко повече опит. Аз мислех, че около тях бе важно да се обиграят и по-млади състезателки. Много  се радвам се, че Боряна успя. За нея това бе наистина много добър дебют. За нея това е изобщо първото голямо състезание. Тя не е участвала нито на Европейско, нито на Световно първенство“, продължи специалистът. 

„Много се надявах и на медал от финалите на уредите. Не успяха и трите момичета да се концентрират днес. Невяна нямаше груби грешки, но имаше много неточности“.

„Конкуренцията ни е много голяма, но ще се борим докрай. Това е състезание и нищо не се знае“, отсече Маркова.

„Момичетата се подготвяха много добре цялата година. Най-вероятно психически не успяха да издържат“.

„Изпитанията са всеки се бори със себе си всеки ден. Бе дълго и тежко състезание. Тренират много добре, винаги им казвам, че добра подготовка ще им даде увереност. И смятам, че са добре подготвени и всяка от тях може да изиграе съчетанията си без грешка".

„Вярвам, че добрата конкуренция в отбора ражда добри резултати“, каза за финал наставникът.