Международният олимпийски комитет определи Токио за домакин на Лятната Олимпиада през 2020-та година. Токио, Мадрид и Истанбул спориха за домакинството, като до финала достигнаха Истанбул и Токио. Решаващото гласуване посочи доста категорично в полза на японците - 60:36 гласа в полза на Токио.

Според повечето анализатори блестящата финална презентация на Токио е дала голямо предимство на града в спора срещу Истанбул.

Представянето на децата и на развитието на спортовете в Япония е оказало голямо влияние върху представителите на МОК.

Токио реши да изгради своята кандидатура върху тънката струна на чувствителността на членовете на МОК, като обясни амбицията си за домакинство с желанието да се даде надежда на една страна, която е сразена от катастрофата през 2011 г.

За да убеди МОК, че в Япония Олимпийските игри ще са в добри ръце, Токио вече сложи 4.5 милиарда долара, т. е. половината от предвидената сума, в специален фонд в банка за финансирането на начинанието.

Организаторите обещаха да предложат едни от най-сигурните улици на света, инфраструктура на най-високо ниво за Олимпиадата - 85% от съоръженията се намират на по-малко от 8 км. от олимпийското село.

Ще бъде изграден и национален стадион с 80 000 места с подвижен покрив, наподобяващ космически кораб на стойност 1.3 млрд. долара.