Плувната секция на теста от паратриатлона за Токио 2020 бе отменен поради високи нива на бактерии във водата в последния случай на проблеми с качеството на водата и температурата. Международният съюз по триатлон (ITU) отложи плуването, след като тестовете показаха нива на е-коли повече от двойно от допустимия стандарт.

70-те паратриатлонисти участваха в „дуатлон“ – две бягания и едно колоездене. Това бе последният случай от серия разочароващи тестове за Токио 2020 за организаторите, след като женският триатлон бе съкратен поради екстремните горещини в японската столица.

Въпреки това, един състезател бе закаран в болница, след като получи топлинен удар. Освен това, дузина атлети и зрители се разболяха по време на тест в гребането, също заради високите температури.

„Съжаляваме искрено за спортистите, които не успяхме да подготвим ефективно за условията“, сподели директорът на Японския съюз по триатлон Шиничиро Оцука. Той обеща подготовката да е по-сериозна за неделната смесена щафета, която е последната в четиридневното състезание. Бившата британска параолимпийска състезателка в триатлона  Клер Кънингам написа в Туитър, че дуатлонът е „съвсем различно състезание“, което „поставя някои атлети в голямо затруднение“.

„Разочароващо за всички“, сподели Кънингам.

Организаторите на Токио 2020 получиха множество похвали за подготовката си, но екстремна жега и лошото качество на водата им донесе главоболия по време на тестовете, при оставаща по-малко от година преди откриващата церемония на Олимпиадата.

Участници в плувен маратон в неделя се оплакаха от воняща вода и висока температура на водата на залив Одаиба – локацията за дългите дистанции в плуването и триатлона. Организаторите ще опитат всичко възможно да избегнат срама на Рио 2016, когато басейнът, използван за състезания за скокове във вода, променяше цвета си на зелено през нощта. Бразилски официални лица трябваше да почистват и залива, използван за плаване и уиндсърфинг, който бе заразен с канализационни бактерии и пълен с отпадъци.

През октомври 2017, организаторите на Токио 2020 бяха разочаровани, когато тестове разкриха наличието на нива от бактерията „е-коли” 20 пъти над допустимите международни стандарти, поставяйки под въпрос безопасността на състезателите. По онова време, организационният комитет обвини проточилия се летен дъжд, който донесъл боклуци, недалеч от морето между юли и септември.

Година по-късно, организаторите казаха, че тестовете, използващи подводни „екрани“ да филтрират водата, са ограничили успешно бактерийните нива в басейна. Те тествали еднослойни и трислойни екрани – дълги 20 м и широки 3 м, като открили, че и двата били ефективни в ограничаването на бактерийните нива, въпреки че трикратният екран, очакван да бъде използван по време на Игрите, даде най-добри резултати. /БГНЕС