Международният олимпийски комитет (МОК) може да промени посоката на действие и да предприеме стъпки за отлагане на Олимпийските игри в Токио, става ясно след спешен видео-чат на президента на организацията Томас Бах с високопоставени негови колеги. След разговорите става ясно, че МОК все пак може и да се огъне на натиска, идващ от най-различни страни. А и стратегията на самия Бах вече е променена. Той също е признал, че началото на Игрите може да бъде отложено.

Цялостното отменяне на Олимпиадата изобщо не е дневния ни ред, е казал Бах пред членовете на Борда на организацията.

"МОК ще проведе подробни дискусии, които ще включват възможност за преместване от датата 24 юли поради глобалната пандемия на коронавирус. Пълното отменяне на Игрите няма да реши проблеми или да помогне на някого. "Следователно отмяната не е на дневен ред", се казва в изявление на МОК и се добавя, че дискусиите ще приключат в рамките на следващите четири седмици- нещо, което стана ясно по-рано днес.

Олимпиадата никога не е отлагана или отменяна в мирно време, така че Бах няма намерение да влиза в историята по този начин.

"От една страна в Япония ситуацията с коронавируса се подобрява. Това укрепва нашата увереност, че домакините на състезанията- с помощта на някои ограничения, ще могат да организират Олимпийски игри с грижа за здравето на участниците. Но от друга страна наблюдаваме рязко увеличаване на количеството нови случаи със заразени в различни страни на всички континенти", казва още германският шеф на МОК.

До днес и МОК, и властите в Япония заемаха твърда и последователна позиция да проведат Олимпиадата в поставените изначално срокове, а именно от 24-и юли до 9-и август. Много спортисти искат точно пренареждане на графика, тъй като към момента има доста олимпийски квалификации, които са прекратени или непроведени. Така свободните квоти няма как да бъдат спечелени по спортен път.