Председателят на Международния лекоатлетически съюз (ИААФ) Себастиан Коу смята отлагането на Олимпийските игри като една от многото възможности, но самият той не би се наел да прави прогнози или предложения толкова дълго преди началото на Токио 2020. Към днешна дата Игрите трябва да започнат по график на 24-и юли.

"Нека не правим заключения цели четири месеца преди Олимпийските игри. Ако в крайна сметка тази дата трябва да се отложи, ще я отложим. И това е възможно, всичко е възможно. Сами виждате, че в момента се случва твърде много и решенията се взимат светкавично, но специално това няма как бъде взето на момента. Опитваме да се справяме посредством информацията, която ни се предлага, но тя не е обилнаа. Игрите обаче не започват този май", каза Коу в интервю за BBC Sports.

През последните три седмици Европа се превърна светкавично в новия епицентър на епидемията от коронавирус и това спря не само подготовката на спортистите за Олимпиадата, а и квалификациите за отделните дисциплини. Коу заяви, че това ще бъде проблем, с който ИААФ много трудно може да се справи.

"Последните сведения сочат, че Китай постепенно се измъква от положението, но ако живееш в Европа или пък си италиански бегач на дълги разстояния, ти най-вероятно си залостен у дома. Тук виждаме и истинското предизвикателство", заяви Коу по-рано за Таймс.

"Нашият спорт винаги се е стремял да предлага равни условия за всички и не бива да се срамуваме от това. Някои не могат да тренират нормално и не могат да посещават спортни съоръжения на открито или закрито. Точно за тези спортисти трябва да търсим начин за изява".