УАДА прие днес предложеното от специалната комисия наказание Русия да бъде извадена от всякакви международни спорни събития в следващите четири години, включително Олимпийските игри в Токио през 2020 и Пекин през 2022, както и Световното първенство по футбол в Катар през 2022-а. Страната също така няма да може да домакинства за никакви международни спортни форуми в този период.

"Наказанието е в резултат на антируската истерия, която започна да става хронична", коментира премиерът - Дмитрий Медведев.

Само преди седмица премиерът на Русия призна, че страната има проблем с допинга.

"Имаме проблем с допинга и това е недопустимо. Трябва да предприемем по-твърди мерки за борба с този проблем и хората, които взимат решения за взимането на такива субстанции. Допуснахме грешка, но да не би другите страни да са безгрешни?", коментира Медведев в ежегодното си телевизионно интервю със зрителски въпроси. 

Светлана Журова, заместник-председател на международната комисия на руската Дума, обяви, че Русия ще обжалва пред Арбитражния спортен съд решението на Световната антидопингова агенция (УАДА).

Международният олимпийски комитет (МОК) е единствената институция, компетентна да издаде подобна забрана, смята Журова.

"Сигурна съм на 100%, че Русия ще се обърне към Арбитражния спортен съд, защото трябва да защитим нашите спортисти. МОК все още не е потвърдил това решение на УАДА. Световната антидопингова агенция може само да направи предложение пред МОК, но не и да налага подобна забрана", посочи тя.