По време на Олимпийските игри в Токио през 2020 година ще бъде напълно забранено тютюнопушенето, както и електронните цигари. Това обявиха организаторите на Летните игри.

Причината е, че домакините толерират най-вече здравето на спортистите и гостите на големия форум. Нарушителите на закона, който окончателно влиза в сила през април 2020 година, ще бъдат глобявани по 2400 евро.

От Организационният комитет за Токио 2020 имат намерение да проведат най-екологичната лятна Олимпиада в историята на спорта.

Наред с останалите закони за опазването на чистотата, напълно ще бъде забранено пушенето и електронните цигари на всички спортни обекти и на територията, използвана за нуждите на състезанията. В това число и олимпийското село.

Освен това ще бъде преустановена не само употребата, но и продажбата и рекламата на тютюневи изделия.

По японски: Медалите за Токио 2020 ще бъдат от рециклирани отпадъци

Подобен закон имаше за Игрите в Лондон и Рио де Жанейро, но тогава забраната важеше само за някои зони, като на други имаше специални места за пушене.

В Япония се опитват да се преборят с този порок, като по данни всеки пети гражданин в страната пуши. През юли миналата година властите ограничиха употребата на цигари в учебните и болничните заведения.

Забраната не важи и за някои ресторанти, кафенета, обществени места с неголяма площ.

Друг довод за местните власти е пасивното пушене. В Япония ежегодно умират около 15 хиляди души, предимно жени и деца, в следствие на този проблем.