Отлагането на Олимпийските игри в Токио за 2021 година няма да доведе до промени в състезателната им програма. Това обяви по време на сесията на Международния олимпийски комитет (МОК) ръководителят на Организационния комитет в Токио 2020 Йоширо Мори. Олимпиадата в Токио беше отложена за една година заради пандемията от коронавирус.

"С удоволствие ви информирам, че успяхме да запазим всички съоръжения и състезателната програма на Игрите, които ще се проведат догодина", каза Мори. Олимпиадата в Токио ще започне на 23 юли 2021-а, а церемонията по закриването ще се състои на 8 август. По време на Игрите ще бъдат раздадени рекордните 339 комплекта медали в 33 вида спорта. За първи път в историята на Олимпиадата ще се проведат състезания по карате, сърф, скейтборд и катерене. Според публикуваната днес програма, надпреварата по софтбол при жените ще започне във Фукушима на 21 юли, два дни преди официално откриването на Игрите, а единствената промяна е, че всички събития ще се провеждат ден по-рано от графика за 2020-а.

Има и някои малки корекции в часовете на състезанията. Едно от най-големите препятствия за организаторите беше осигуряването на 42 спортни съоръжения, необходими за Игрите, тъй като много от тях вече бяха резервирани за 2021 година. Състезанията за маратон и спортно ходене ще останат в северния град Сапоро, след като бяха преместени от Токио заради очакваната лятна жега.