Президентът на организационния комитет на Токио 2020 Йоширо Мори се надява световните лидери да пристигнат в Япония за Летните олимпийски игри през лятото.

"Бих искал Европа и САЩ да се справят с кризата с коронавируса, така че колкото се може повече хора да присъстват на Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио, както и лидерите на всяка страна", каза Мори в интервю, публикувано днес във вестник "Йомиури".

"Може би новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън ще дойде, вече сме поканили и президентът Доналд Тръмп, бившият японски премиер Шиндзо Абе може да се срещне с тях. Въпреки че различните страни са в раздор и конфронтация, нека вместо това си сътрудничим с целия свят. Бихме могли да положим реални усилия и заедно искрено да обсъдим как да преодолеем тежкото бедствие с коронавируса", каза ръководителят на организационния комитет.

Около 11 хиляди спортисти ще участват на 32-те Летни олимпийски игри в японската столица, а около 4,4 хиляди на Параолимпийските.

Олимпиадата трябваше да се проведе от 24 юли до 9 август тази година, но заради глобалната пандемия бе отложена за 23 юли - 8 август 2021 година.