Японската столица Токио беше домакин на церемония, с която беше отбелязан половинвековният юбилей от провеждането на Олимпийските игри в града. Огънят беше запален на стадиона на 10 октомври 1964 г. 

Преди 50 години над 5000 спортисти от най-различни дисциплини участваха на форума. Стотици от тях, вече побелели, а голямата част от тях далеч от спорта, дойдоха да уважат събитието и да си спомнят за младините. 

Сред гостите беше и австралийската плувкиня Доун Фрейзър. Името ѝ придоби световна слава точно по време на тези Олимпийски игри, когато спечели трета поредна олимпийска титла на 100 метра свободен стил. 

На церемонията присъства и вицепрезидентът на МОК Крейг Рийди, който отбеляза, че присъствието на спортистки в онзи период на Игрите е било твърде рядко. Миналата година пък Доун Фрейзър беше избрана за най-великата жена-спортист в историята на родината си. 

Игрите през 1964 г. помогнаха на японската икономика да се събуди след Втората световна война. Токио ще приеме и Олимпийските игри през 2020 г., като надеждите на правителството са този случай да се повтори.