Председателят на Организационния комитет на Летните олимпийски игри в Токио 2020 Йоширо Мори разкри, че пренасрочените Игри в Страната на изгряващото слънце няма да се проведат, ако през следващата година светът не се е справил с пандемията от коронавируса.

На въпрос дали най-големият спортен форум на планетата може да бъде преместен отново с година, ако ситуацията с инфекцията не бъде овладяна, той отговори негативно.

"Не, в такъв случай Игрите ще бъдат отменени. В миналото Олимпиади са били отменяни при войни. Сега ситуацията е такава, че ние се сражаваме срещу невидим враг", сподели Мори.

Японците инвестираха около 13 милиарда долара за организацията на Токио 2020.

Президентът на японската медицинска асоциация Йошитаке Йокура също е на мнение, че провеждането на Олимпийските игри през 2021 година ще бъде трудно постижимо, ако не бъде открита ваксина или сигурен метод за лечение на заболяването.

"Не казвам дали Япония би могла, или не би могла да организира Олимпиадата, но в настоящата ситуация това ще бъде трудно. Ако не бъде открита ефективна ваксина, очаквам домакинството на Игрите да бъде сложно", коментира Йокура.