Японският премиер Йошихиде Суга обеща да продължи подготовката за провеждането на 32-те Летни олимпийски игри в Токио това лято, въпреки засилващото се недоволство в обществото в момент, когато страната се бори с разпространението на COVID-19.

Миналата седмица министърът на реформите и администрацията Таро Коно заяви, че Игрите може да не се проведат според плановете. Той стана първият член на кабинета, изразил съмнение в провеждането на събитието. По-рано медийни проучвания показаха, че според близо 80 на сто от японците Олимпийските игри, които вече бяха отложени с една година заради пандемията, трябва да бъдат преместени отново във времето или отменени изцяло.

"Ще продължим с подготовката, решени да създадем непробиваеми мерки за предпазване от заразяване и да проведем събитие, което може да даде надежда и смелост на света", сподели Суга в реч преди началото на парламентарно заседание.

Страната на изгряващото слънце бе засегната по-слабо от пандемията от много други развити икономики, но неотдавнашното нарастване на броя на случаите я накара да затвори границите си за чужденци без постоянно жителство и да обяви извънредно положение в Токио и други големи градове. Подкрепата за премиера се срина и той е изложен на критики, че реакцията на неговото правителство за борба с пандемията е прекалено бавна и непоследователна.

Днешното изявление на японския премиер повтаря обещанието на президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, че най-големият спортен форум ще бъде "светлина в края на тунела" в борбата срещу коронавируса.