Атлетите, които вече се класираха за Летните олимпийски игри в Токио 2020 преди надпреварата да бъде отложена, ще запазят местата си, когато форумът се проведе догодина, разкриха източници за АФП.

Около 57% от 11 000-те участници за Токио вече си бяха осигурили квоти за Токио, когато Международният олимпийски комитет (МОК) отложи Игрите за 2021 поради пандемията от коронавирус във вторник. МОК и 32 спортни федерации проведоха телеконферентен разговор в четвъртък, на който решиха да уважат квалификационния процес.

“Томас Бах (президентът на МОК) първо обясни причините за отлагането на Игрите, след това каза, че атлетите, класирали се за Токио 2020, автоматично имат осигурена квота за 2021. Една от основните теми бе свързана с това кога и как да бъдат организирани квалификациите. В някои федерации, много спортисти при мъжете и жените не са се класирали и отнема поне три месеца за Олимпийските игри да ги организират”, разкри един от участниците в конференцията за АФП.

Олимпиадата в Токио бе насрочена за 24 юли-9 август, но след телефонен разговор между Бах и японския премиер Шиндзо Абе, бе взето историческото решение за първото в историята на Олимпийските игри отлагане на надпреварата в мирни времена. Въпреки това, все още няма нови насрочени дати за Игрите, но Бах сподели във вторник, че Олимпиадата в Токио “трябва да бъде насрочена за дати извън 2020, но не по-късно от лятото на 2021, в опит да се гарантира здравето и безопасността на атлетите, всеки въвлечен в Олимпийските игри и международната общност”.

В много олимпийски спортове, като боксът, повечето от квалификационните турнири за Токио или прекъснати, или отменени поради глобалната здравна криза. Други, като плаването, обаче, вече имаха 90% от състезателите с осигурени квоти. “Томас Бах потвърди, че решение относно датите за Олимпиадата през 2021 ще бъде взето в следващите четири седмици. Някои казват, че предпочитат май 2021, други юни…”, сподели друг от участниците в конференцията. Някои шефове на федерации също изразиха своите финансови опасения, осигурявайки в аванс част от сумите, традиционно разпределяни след Олимпийските игри от МОК на управляващите звена.