Олимпийският огън за отложените Игри в Токио бе свален от публичен показ в Япония и не е ясно кога, къде и при какви условия ще се появи отново, предадоха "Асошиейтед прес" и "Ройтерс".

Символът пристигна в Япония от Гърция на 26 март, но след отлагането на Олимпийските игри за следващото лято, той бе изложен във Фукушима, където трябваше да остане до края на този месец. След като обаче премиерът - Шиндзо Абе обяви във вторник извънредно положение с цел борба срещу пандемията, огънят бе скрит, за да не се събират много хора около него, споделиха организаторите.

Очаква се те да не го държат дълго, а горящият факел да бъде използван от Международния олимпийски комитет (МОК) за рекламни цели и като символ на борбата срещу пандемията.

"Идеята е факелът да бъде оставен да гори и да се показва на света", заяви Майкъл Пейн, бивш маркетингов директор на МОК. Очаква се огънят да се появи отново догодина в Япония за щафетата, която ще обикаля страната с него преди най-големия спортен форум на планетата.

Пейн, който вече не работи за МОК обаче намекна, че той може да се използва и за по-различни цели: "Горящият олимпийски огън ще бъде мощен източник на вдъхновение за света в тежи трудни времена."