От Изпълкома на Международния олимпийски комитет все още не са взели решение за евентуалното участие на руските атлети на тазгодишните Летни олимпийски игри и то не е обсъждано подробно.

"Този въпрос само беше споменат на последната ни среща. Ние ще изчакаме окончателното решение на Касационния арбитражен съд, след което ще обсъдим участието на руските състезатели на олимпийските игри", уточни Марк Адамс от централата.

На 9 декември Изпълнителният комитет на Международната антидопингова агенция (УАДА) лиши Русия от участие в големи международни състезания, включително Олимпийски игри, за срок от четири години. Страната също така няма право да приема световни първенства във всички спортни дисциплини и няма право да кандидатства за домакинства, а Руската антидопингова агенция (РУСАДА) е с отнет лиценз.

Причина за тежкото наказание е продължаващото няколко години разследване за масова употреба на допинг сред руските спортисти, както и несъответствия с допинг пробите, събрани от РУСАДА за този период от време. РУСАДА обжалва санкцията пред Спортния арбитражен съд в Лозана, но решение все още няма.

Летните олимпийски игри в Токио ще се проведат от 24 юли до 9 август.