Международният олимпийски комитет (МОК) подготвя няколко сценария, които ще позволят провеждането на Олимпийските игри в Токио на фона на пандемията от коронавирус. Това заяви президентът на организацията Томас Бах, който направи видео съобщение шест месеца преди началото на най-големия спортен форум на планетата.

Церемонията по откриването е насрочена за 23 юли. Провеждането бе отложено с една година поради глобалната криза.

"Работим, за да подготвим всички възможни сценарии, с които можем да се сблъскаме през юли и август тази година. Това е широк спектър, събираме огромна кутия инструменти и след това, когато дойде времето, ще решим кой от тях ни е необходим в тази или онази ситуация. От миграционните правила, карантинните правила до поддържането на социална дистанция в олимпийското село", каза Бах.

"Има въпроси за бързи тестовете, ваксинациите, зрителите и колко от тях могат да бъдат на състезанията. Как ще бъде организиран животът в олимпийското село. Това е огромна работа, но ние сме много въодушевени, че състезанията в много спортове, включително световните първенства се провеждат в безопасна среда, дори без ваксинации. Така че всеки може да бъде уверен, че нашият основен приоритет са сигурни Олимпийски игри. Когато говорим за мерки, няма табу за нас да гарантираме, че игрите са безопасни за всички", добави той.

Преди два дни британското издание "Таймс", позовавайки се на източник от японското правителство, съобщи, че ръководителите в страната са стигнали до извода, че 32-те Летни олимпийски игри в Токио трябва да бъдат отменени поради пандемията от коронавирус. По-късно местните власти отрекоха тази невярна информация.