Всички квалификационни турнири за Олимпийските игри в Токио, които дават квоти, ще приключат до 29 юни 2021 година. Това се съобщава в писмо от Международния олимпийски комитет (МОК) до всички национални комитети, съобщава Inside the Games.

Най-големият спортен форум на планетата бе отложен с година заради пандемията от COVID-19 и ще се проведе от 23 юли до 8 август 2021 година.

В писмото МОК изразява надежда, че в рамките на месец ще бъде възможно да се представят програми за квалификациите, като се вземе предвид отлагането на 32-те Летни олимпийски игри. Успоредно с това се отбелязва, че "все още не може да бъде предоставена пълна информация за датите и местата на турнирите, а тя ще бъде публикувана след премахването на ограниченията, свързани с пандемията от коронавирус".

Според МОК, националните олимпийски комитети не трябва да се отклоняват от първоначалните правила за провеждане на квалификационните състезания. Сложна е ситуацията с квотите, които се печелят въз основа на ранглистата, но в този случай МОК препоръчва да се вземат предвид интересите на спортистите, които са били близо до попадане на Игрите в Токио.

По-рано Международният олимпийски комитет заяви, че всички спортисти, които вече са се класирали, ще запазят квотите си. Понастоящем 57% от тях вече са раздадени.