Организаторите на Олимпиадата в Токио няма да отворят планираните микс зони за публично гледане на състезания от Игрите заради опасения от разпространение на коронавируса и различните му щамове.

Това съобщи губернаторът на японската столица Юрико Коике след среща с премиера на страната Йошихиде Суга.

Тя заяви, че част от шестте микс зони ще бъдат използвани за ваксинационни центрове срещу Ковид-19.

Местните спортни запалянковци може да очакват още лоши новини в понеделник, когато ще бъде взето окончателното решение за допускане на фенове по трибуните състезанията по време на Олимпиадата от 23 юли до 8 август. Правителството предлага да бъде разрешено на до 10 хиляди души да присъстват спортните съоръжения, ако по този начин не се запълва повече от 50 процента от капацитета им.

Премиерът Суга подкрепя това решение, но здравните специалисти са категорично против. Ново проучване в Токио пък показа, че 64 процента от анкетираните 9163 собственици на различни бизнеси в града подкрепят отмяната или отлагането на Олимпиадата заради пандемията, а около 36 процента са за провеждането на Игрите по план.

По-голямата част от населението на Япония също е против домакинството на Олимпиадата, което стана ясно от редица проучвания в последните месеци.