Най-добрата гимнастичка в последните години Симон Байлс призна, че е плакала, когато е научила новината, че Олимпийските игри в Токио се отлагат с една година заради пандемията от COVID-19. 23-годишната американка планираше да сложи край на професионалната си кариера след края на Игрите това лято, но сега ще трябва да води подготовка още 15 месеца, преди да спре със спорта.

“Плаках, дори не осъзнавах какво се случва. Разбира се, сега има по-важни проблеми от отлагането на Олимпиадата, но аз бях готова след три месеца да приключа. Бях си наумила това от четири години, така че ми беше трудно изведнъж да приема, че ще трябва да продължа още цяла година. Трудно е да рестартираш календара и часовника, когато през целия си живот си се готвил да бъдеш готов в точно този момент. Така че това наистина бе смазващо”, сподели Байлс пред Би Би Си.

Високата едва 142 сантиметра Байлс има умопомрачителните 30 медала от Световни първенства и Олимпийски игри и е определяна от мнозина за най-великата гимнастичка в историята. “За момент си помислих просто да се откажа. Това е огромно физическо и психическо натоварване и не бях сигурна дали ще успея да остана в най-добра форма още цяла година. Сега обаче имам мотивацията да продължа още една година, да го направя отново и да бъда дори по-добра, отколкото в Рио. Не съм стигнала толкова далеч, само за да се откажа. Искам сама да взема решението кога съм приключила със спорта”, допълни тя.

“Тялото ми до известна степен вече не издържа. Още цяла година гимнастика е огромно натоварване. Треньорите ми ще ме подготвят, но ако психически не си напълно готов, тогава може наистина да се нараниш. Ние правим много трудни изпълнения и ако не си 100 процента съсредоточен, наистина може да счупиш нещо. Физически сега съм дори по-добра от Рио, което е хубаво, но трябва и психически да бъда на върха на възможностите си. Това ще бъде най-трудната част”, каза още Байлс.