Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах заяви, че не е задължително Олимпийските игри в Токио да бъдат отложени с точно една година и да се проведат следващото лято, а има опция да се състоят и по-рано през 2021 година.

Вчера се взе безпрецедентното за мирно време решение Игрите в японската столица да бъдат отложени за 2021 година заради пандемията от COVID-19, която става все по-тежка на много места по света. Днес Бах разкри, че в четвъртък ще проведе конферентен разговор с всички 33 международни спортни федерации, чиито спортове са част от олимпийската програма, по време на който ще бъдат обсъдени вариантите за нови дати за Олимпиадата.

“Трябва да прегледаме опциите. Ще трябва да вземем предвид спортния календар около Игрите и много други фактори. Трябва да стигнем до решение възможно най-скоро, но първият ни приоритет е качеството на решението и това мнението на всички замесени да бъде взето предвид. Не е задължително Олимпиадата да се проведе през летните месеци. Всички опции са отворени, включително месеците преди и по време на лятото”, обясни Бах.

“Всички замесени в организирането и провеждането на Олимпийските игри ще трябва да направят жертви и компромиси, за да отложим Игрите с една година”, допълни президентът на МОК.

“Задачата на МОК е да реализира олимпийската мечта на всички спортисти. Отменянето на Игрите бе обсъждано и обмисляно, но от самото начало бе ясно, че това не е нещо, което МОК иска да направи”, каза още Бах.