Токио отбелязва 100 дни до началото на 32-те Летни олимпийски игри, въпреки продължаващата несигурност за нормалното провеждане на най-големия спортен форум заради пандемията от COVID-19.

В японската столица от понеделник бяха въведени по-строги антивирусни мерки, които важат до 11 май, с цел намаляване на разрастващия се брой на новозаразените.

"През този период ще положим всички усилия, за да спрем разпространението на инфекцията, да победим коронавируса, защото искаме да организираме Олимпиада с участието на всички", коментира губернаторът на Токио Юрико Коике.

В града вчера бяха потвърдени нови 510 случая със заразени, като за първи път от три дни бройката премина границата от 500.

В същото време в префектура Осака бяха регистрирани рекордните 1099 инфектирани.

Проблемите с ваксинацията в Япония продължават, като досега едва 0.4 % от населението е получило необходимите по две дози ваксина.

От Международния олимпийски комитет са уверени, че Игрите, които вече бяха отложени с година заради пандемията, ще със състоят на новите дати.

"Олимпиадата ще започне на 23 юли. Това ще бъдат едни от най-добри организираните и възможно най-сигурни Игри", убеден е шефът на координационната комисия за Токио 2020 Джон Коутс.

Въпреки това, проучване на японската информационна агенция "Киодо" показа, че 72 % от местното население иска Олимпиадата да бъде отменена или пренасрочена отново, като едва 24.5 на 100 подкрепят провеждането.

Между 23 юли и 8 август се очаква да участват над 10 хиляди атлети от цял свят.

Токио ще бъде домакин на Летни олимпийски игри за първи път от 1964 година, а в програмата са включени рекордните 33 спорта и 339 дисциплини.