Международният олимпийски комитет публикува основни правила в условията на пандемия за провеждане на Летните олимпийски игри в Токио това лято. Документът съдържа 33 страници с основни принципи за поведение по време на най-големия спортен форум на планетата с цел ограничаване разпространението на COVID-19. Организаторите са категорични, че безопасността на участниците ще бъде основен приоритет.

Атлетите ще бъдат задължени да свалят приложение на своите телефони, чрез което ще се следи за спазване на дистанция от два метра и избягване на ръкостискания и физически контакт с околните. Феновете, които посетят състезанията, няма да имат право да скандират и да ръкопляскат.

14 дни преди заминаване за японската столица, всички спортисти трябва да представят отрицателен тест за коронавирус и за този период трябва да се ограничат контактите с околните.

Състезателите и придружаващите ги лица няма да имат право да се возят на публичния транспорт без разрешение. Носенето на предпазни маски ще бъде задължително през цялото време, освен при хранене и спане. Нарушаване на мерките може доведе до дисквалификация от състезанията.

Това е първата версия на правилника. През април ще бъде публикуван допълнителен пакет от мерки. Олимпийските игри ще се проведат между 23 юли до 8 август в Токио.