Световната атлетика възстанови схемата на оторизиран неутрален атлет (ANA), за да позволи до 10 руснаци да се класират за Олимпийските игри тази година, ако те отговарят на определени критерии. Това потвърди международната федерация след днешното заседание на управителния ѝ орган.

Председателят на работната група на Световната атлетика, целяща възстановяването на Русия Руне Андерсен потвърди, че максимум 10 атлети от страната ще могат да се състезават под неутрален флаг преди европейския летен сезон, ако руската федерация по лека атлетика (РАФ) продължи да изпълнява плана за „възстановяване на доверието“.

РАФ беше отстранена през 2015 г. от леката атлетика след като доклад, изготвен от Световната антидопингова агенция (WADA), посочи доказателства за масово използване на допинг сред руските състезатели.

Процедурата, чрез която в близкото минало руските атлети бяха допускани да се състезават на международно ниво, въпреки замразеното членство на федерацията, беше спряна миналия март.

На Световния шампионат през 2019 г. в Доха имаше 29 руски спортисти, които участваха под неутрален флаг.

Андерсен разкри, че на РАФ са посочени определени ключови показатели за ефективност в опит да изчистят спорта в страната и ако те не се приложат, това вероятно ще доведе до нова пълна забрана за руските спортисти.

Андерсен заяви в края на миналата година, че е обнадежден, че РАФ ще работи за възстановяването си в Световната атлетика след избирането на новия президент на федерацията Пьотр Иванов.

РАФ прилага пътната карта за възстановяване на членството си от 1 март.

Президентът на Световната атлетика Себастиан Коу заяви, че не вижда необходимост скоро Токио да вземе решение относно броя на зрителите за Олимпийските игри, след като различни източници сочат намерението това да се направи в рамките на следващата една седмица. Коу добави, че се надява на феновете да бъде позволено да гледат Игрите, ако здравната обстановка позволява това.