Финландецът Кими Райконен безспорно е една от големите звезди на предстоящото Рали България. Тази година най-авторитетното ни автомобилно състезание е кръг от Световния рали шампионат. Часове преди старта, световният шампион във Формула 1 за 2007 година говори за част от българските медии. Със съдействието на Ред Бул, Гонг бе сред тях. Въпреки, че не бе от най-словоохотливите, Ледения разкри своите първи впечатления от трасето на Рали България:

- По трасето има малко скокчета, малко пясък, но това е нормално. Всичко е ОК!

- Как чувствате карането на първото рали изцяло на асфалт?

- Първото такова беше в Италия. Но тук пътищата са други, атмосферните условия също. Утре ще се види най-добре как се справям.

- Кой специален етап предпочитате?

- Не знам. Може би ще е по-лесно да ви кажа след края на състезанието. Етапите са добри. На някои места има повече скокове. Може би хората са очаквали по-лоши услови, но те наистина са добри.

- Забавлявате ли се докато карате в Световния рали шампионат?

- Да, разбира се. Не бих го правил, ако не се забавлявах и не ми беше интересно. Харесва ми, но трябва да науча някои неща и да свикна с тях.

- Как е да карате с друг човек в колата?

- За мен сега е нормално, защото свикнах. В началото ми беше трудно, защото трябва да слушаш какво казва навигаторът. Това е едно от най-важните неща. Понякога е трудно да слушаш какво ти говори, защото влагайки емоции в карането, не чуваш достатъчно внимателно навигатора.

- Липсва ли Ви пистата?

- Не, наистина не. Ралито ми харесва и това обичам да правя в момента.

- Имате ли някакви предпочитания кой ще спечели титлата във Формула 1 тази година?

- Не ми пука кой ще спечели. Ред Бул изглеждат много бързи в момента, но имат някои проблеми с надеждността на колата. Люис Хамилтън е силен и върви много добре в момента. Мисля, че или Ред Бул или Макларън ще триумфират с титлата.

- Как се подготвяте за Рали България?

- Както за останалите ралита. То не е по-различно. Най-важното нещо е да си направиш добри записки за трасето. Така се подготвям за ралито. Преди него направих няколко теста във Франция за подобря колата.

- Следите ли Световното първенство по футбол?

- Да, гледам мачовете. Снощи гледах мача (б.р Германия – Испания), знам как свършиха полуфиналите.

- Някаква прогноза за финала?

- Със сигурност един от двата отбора ще спечели. Не съм много запален по футбола. За мен няма голямо значение кой ще спечели. Ще видим. По добрият ще победи.

- Защо финландците са толкова добри в моторните спортове?

- Мисля, че и в други държави има добри пилоти. Финландия не е толкова голяма страна, но моторните спортове са много популярни.

- Какъв шофьор е извън пистата Кими Райконен?

- Нормален, като всички останали. Като караш бързо те наказват. Но това се случва и на останалите. Извън пистата карам нормално.

Гледай на живо старта от Формула 1 на пистата Монца в Италия с туристическа агенция "Галера" от 10 до 13 септември.