Макс Верстапен спечели първата квалификация за новия сезон във Формула 1, която се проведе в Бахрейн. Нидерландецът отново бе над всички с време от 1.29.179, което записа в последната обиколка от сесията.

До него на стартовата решетка се нареди Шарл Льоклер, а на втора редица останаха Джордж Ръсел и Карлос Сайнц.

Топ десет допълниха Серхио Перес, Фернандо Алонсо, Ландо Норис, Оскар Пиастри, Люис Хамилтън и Нико Хюлкенберг.

Същинското състезание е утре от 17:00 часа.

Gulliver/GettyImages
43 снимки

Q1

Ферари и Алпин заложиха на ранни турове в квалификацията. Карлос Сайнц пръв излезе на пистата, за да запише скоростна обиколка. Веднага след наго стартира и Шарл Льоклер. Испанецът оглави класирането с 1.31.208, а съотборникът му остана 0.52 хилядни зад него.

Естебан Окон завърши обиколката си с не особено добро темпо, докато тази на Пиер Гасли беше изтрита поради напускане на очертанията на пистата.

Последваха силни турове от пилотите и със седем минути до края в топ 3 се подредиха Верстапен, Норис и Алонсо, а разликите бяха минимални.

Вторият опит на Карлос Сайнц се оказа страхотно и той се превърна в първия състезател, който завърши обиколка под 1.30.

В края на сесията се получиха доста интересни резултати в челото. Топ 3 оформиха Сайнц, Строл и Верстапен. Алпин и Заубер отпаднаха и сдете си коли, а Логан Сърджант също не намери място в Q2. Разочароващо беше представянето на Естебан Окон и Пиер Гасли, което беше прогнозирано от експерти.

Отборът на Хаас пък впечатли, като и Магнусен и Хюлкенберг продължиха напред.

Q2

Отправна точка дадоха пилотите на Макларън - Ландо Норис и Оскар Пиастри. 

Последва второ време от Льоклер, но Верстапен избухна с половин секунда над всички останали. Последва силен тур и втора позиция от Серхио Перес.

При вторите турове Шарл Льоклер се нареди на първа позиция точно пред Верстапен и Сайнц. В последния възможен момент се спасиха пилотите на Мерцедес.

Отпаднаха Юки Цунода, Ланс Строл, Алекс Албон, Даниел Рикардо и Кевин Магнусен.

Впечатление направи отново Хаас и Нико Хюлкенберг, който записа 6-о време.

Q3

Колите стават все по-бързи и по-бързи. Джордж Ръсел поведе колоната, но зад него Макс Верстапен се движеше с много добро темпо.

Именно нидерландецът записа най-добро време, а пилотите на Ферари натискаха здраво, но само Льоклер се доближи до върха с второ място.

Алонсо пък направи обиколка, когато всички бяха в бокса и се нареди трети.

Интригата се запази до последните секунди на квалификацията. Макс Верстапен обаче остана над всички с 1.29.179. Зад него се подредиха Шарл Льоклер и Джордж Ръсел.

Топ десет допълниха Сайнц, Перес, Алонсо, Норис, Пиастри, Хамилтън и Хюлкенберг.