Бившият ръководител на отбора на Ферари във Формула 1, Матиа Биното, се завръща в спорта, този път като част от Ауди. Италианецът ще заеме позициите на главен оперативен директор и главен технически директор в отбора на германския автомобилен гигант, обявиха от компанията.

Освен назначаването на Биното, Ауди обяви и раздялата с досегашния си главен изпълнителен директор Андреас Зайдъл и представителя на борда на директорите Оливър Хофман. Зайдъл пое управлението на Ауди в началото на 2023 година, след като напусна Макларън, за да се присъедини към екипа в Хинвил.

„Нашата цел е да вкараме целия проект за Формула 1 в нужната скорост с ясна управленска структура, дефинирани отговорности, намалено вмешателство и ефективно взимане на решения. За да бъде постигнато това, отборът трябва да може да работи независимо и бързо“, заяви главният изпълнителен директор на Ауди, Гернот Долнер.

„Със своя богат опит от повече от 25 години във Формула 1, Матиа Биното определено ще може да допринесе за развитието на Ауди“, добави Долнер. Биното ще поеме управлението на отбора на Ауди във Формула 1 в началото на следващия месец.

Германската марка ще влезе официално във Формула 1 през 2026 година, когато ще ребрандира екипа на Заубер в своя собствен. В подготовка за това, Ауди вече привлече Нико Хюлкенберг като един от своите пилоти, но самоличността на неговия съотборник все още не е известна.

„Искам да благодаря на Оливър и Андреас за тяхната много важна работа в основаването и подготовката на нашето влизане във Формула 1“, допълни Долнер. Разделянето с двамата ръководители е част от усилията на Ауди да оптимизира управленската структура и да гарантира, че екипът ще бъде готов за предстоящите предизвикателства в най-престижната автомобилна надпревара.

С новия си лидерски екип и амбициозни планове, Ауди се подготвя да направи силен дебют във Формула 1 и да се конкурира на най-високо ниво в спорта.