Mакс Верстапен ще бъде наказан с преместване десет места назад на стартовата решетка за неделната Гран При на Белгия. Това стана факт след началото на първата свободна тренировка на пистата „Спа“, когато трикратният световен шампион използва своя пети двигател с вътрешно горене за годината. Според правилника на Формула 1, пилотите могат да използват само по четири двигателя с вътрешно горене през сезона, което налага наказание за Верстапен този уикенд.

За нидерландеца това е третата поредна Гран При на Белгия, в която ще трябва да изтърпи наказание. През 2021 година той спечели състезанието, стартирайки от 14-та позиция, а миналата година триумфира от шесто място на старта. 

Освен Верстапен, още няколко пилоти ще използват нови компоненти в задвижващите си системи този уикенд. Естебан Окон, Алекс Албон и Юки Цунода също ще получат нови двигатели с вътрешно горене, турбо компресори, MGU-H и MGU-K компоненти. За Юки Цунода ще има още нова контролна електроника и нова батерия.

Тези промени в задвижващите системи ще имат значително влияние върху стартовата решетка и очакванията за състезанието. Силното представяне на Верстапен в минали състезания в Белгия, въпреки наказанията, дава надежда на неговите фенове, че той ще успее да се изкачи нагоре в класирането и този път.