Сезонът във Формула 1 започна така, както завърши и този през 2023-а година – с победа на Макс Верстапен.

Това е осма поредна победа за шампиона, който днес завърши първи със сериозния аванс от 22.457 секунди пред съотборника си Серхио Перес . Третото място е за Карлос Сайнц от Ферари, изостанал на 25.110 секунди от победителя.

Състезанието днес беше тотална доминация на шампиона, който още в първите обиколки отрази атака на Шарл Льоклер и не позволи на някой от другите пилоти да го застраши. Стартът в Бахрейн за Верстапен започна с първо място във вчерашната квалификация за място, а днес той взе и допълнителни точки, след като стана автор на най-бързата обиколка в състезанието.

Победата беше 114-ата за Ред Бул, откакто те се включиха във Формула 1 преди 20 години, изравнявайки отбора с този на бившия шампион Уилямс на четвърто място във вечната класация. Верстапен пък има 55 победи в кариерата си.

В зоната на точките попаднаха още Джордж Ръсел, Ландо Норис, Люис Хамилтън, Оскар Пиастри, Фернандо Алонсо и Ланс Строл.

Начало на състезанието:

Gulliver/GettyImages
31 снимки

Обиколка 1

Макс Верстапен се спарви на старта с Шарл Льоклер и поведе колоната. Другият пилот на Ред Бул - Серхио Перес, също започна много мощно и още след първи завой се изкачи до четвъртото място. Лошите новими бяха за Нико хюлкенберг, който повреди предното си крило и трябваше да влзиа в бокса. Проблеми имаше и за Ланс Строл.

Обиколка 3

Вертсапен продължи да налага темпото, а зад него Шарл Льоклер беше изпреварен от Джордж Ръсел.

Обикола 6

В битката за местата в топ 10 Оскар Пиастри повиши чувствително скоростта си. Младокът настигна Фернандо Алонсо и с добра маневра зае 7-ата позиция. Пред него на 2 секунди продължаваше да се движи Ландо Норис.

Обиколка 8

Потъването на Шарл Льоклер продължи и Серхио Перес зае последната позиция в местата за подиум. Сайнц пък съобщи, че е по-бърз от съотборника си и иска размяна.

Обиколка 12

Льоклер загуби позииция и от Сайнц. Последваха първи влизания в бокза за смяан на гуми. Именно пилотът на Ферари трябваше да направи това, а зад него Мерцедес и Джордж Ръсел също заложиха на гуми хард.

Обиколка 13

Перес, Хамилтън и Пиастри съшо направиха смяна на гуми. Лидерът Макс Верстапен остана на пистата.

Обиколка 14

Серхио Перес загуби позиция от Джордж Ръсел в бокса и се наложи да прави изпреварване на пистата. Мексиканецът загря гумите и направи чудесна маневра, а впоследствие записа и най-бърза обиколка.

Обиколка 18

Карлос Сайнц направи две изпреварвания за много кратко време. Те дойдоха срещу Льоклер и Мерцедес и испанецът се настани в топ 3 с чиста писта пред себе си и потенциал за още по-добро темпо.

Обиколка 25

Макс Верстапен продължжаваше без напрежение да води с над 10 секунди аванс пред Серхио Перес. Вторият пилот на Ред Бул пък имаше 2 секунди преднина пред Карлос Сайнц. 

Обиколка 33 

Валтери Ботас влезе за смяна на гуми, но механиците имаха проблем с една от гайките и стопът се забави. Оказа се, че цялото спиране е отнело над 50 секунди.

Обиколка 39

Пилотите на Ред Бул сложиха меки гуми до края на състезанието. Последва и най-бърза обиколка за Макс Верстапен, който записа време с дв секунди над това на Перес и Сайнц и три секунди над това на Ръсел.

Обиколка 47

В края на обиколката Ферари и Льоклер започнаха да притискат Джордж Ръсел и в един от завоите пилотът на Мерцедес допусна грешка. Монегаскът от своя страна не трепна и зае четвърто място.

Обиколка 57

Макс Верстапен затвори надпреварата, а зад него на подиума останаха Перес и Сайнц.