Саудитска Арабия гарантира безопасно провеждане на състезанието от Формула 1 утре и в неделя въпреки бомбената атака по-рано днес, която за малко обърка плановете в свободните тренировки. След това шефовете на Формула 1 също потвърдиха, че няма да има промяна в за състезанието.

В края на първата свободна тренировка днес петролохранилище на саудитската петролна компания "Арамко" в град Джеда се оказа обект на нападение. Отговорност за нападението поеха йеменските бунтовници хуси, а в Джеда се виждаше издигащ се черен дим. Говорител на хусите каза, че те са атакували с ракети обекти на "Арамко" в града, а също са нанесли удари с дронове върху рафинериите "Рас Танура" и "Рабиг".

"Състезанията през уикенда продължават така, както са планирани. Безопасността и сигурността на всички наши гости продължава да бъде задача номер 1 за нас, както и наш първи приоритет. Всички фенове са добре дошли край пистата. Наясно сме с атаката на складовата база на „Арамко“ по-рано днес след обяд и сме в пълен контакт със службите за сигурност, обявиха организаторите от саудитска страна.

Обектът се намира на югоизток от международното летище на града. Самата компания Арамко е един от спонсорите на Формула 1 и също така дава пари на отбора на Астън Мартин.

"Миришеше на изгоряло и беше доста натрапчиво. В първия момент се зачудих дали не е от моята кола или идва отвън, а може би и от някоя друга кола. Говорих с хората от екипа и те ми казаха: радваме се, че не е от твоята кола, заяви Макс Ферстапен, който обясни, че в първия момент не е различил взрива.