Пилотът на РБ Виза Даниел Рикардо записа най-доброто време в първата тренировъчна сесия за новия сезон във Формула 1. 2024-а година започва с Гран При на Бахрейн, като състезанието ще се проведе в събота, а днес на "Сахир" ще има две тренировки.

Първата бе оглавена именно от австралиеца, като зад него се наредиха пилотите на МакЛарън. В дъното пък бяха отборите на Алпин и Хаас. Шампионът от последните три години Макс Верстапен завърши с шесто време и на няколко се оплакваше от представянето на болида си. 

Gulliver/GettyImages
38 снимки

Още със старта на сесията част от пилотите излязоха на пистата, като сред тях бяха двамата съотборници на МакЛарън Ландо Норис и Оскар Пиастри, както и тези на Алпин. Освен това Люис Хамилтън и Шарл Льоклер започнаха обиколки. След първите десетина минути пилотите на Мерцедес застанаха на върха, като Хамилтън записа обиклка от 1:34.360, а Джордж Ръсел бе с 0.034 секунди по-бавен.

Всички пилоти бяха със средно твърдите гуми. Трикратният световен шампион Макс Верстапен се появи на пистата след това и изобщо не се забави с поставянето на най-бързото време, въпреки че в първите минути на тренировката това не е от най-голямото значение, тъй като отборите най-вече подготвят настройките занапред.

След около 25 минути настъпи затишие, като всички пилоти се прибраха в боксовете. Оскар Пиастри обаче се възползва от свободната писта и излезе за няколко обиколки, като дори подобри най-доброто време на 1:33.113, но разликата дойде в това, че австралиецът караше с най-меките гуми. Малко след това другият пилот на МакЛарън Ландо Норис записа най-доброто време, отново със софт гумите.

Джордж Ръсел имаше сериозни проблем на първи завой, като не успя да завие и заключи гумите. Той продължи напред в зната със сигурност, а след това продължи. Проблеми имаше и за Карлос Сайнц, както и Ланс Строл отново на първия завой. Малко след това пък Макс Верстапен се оплака от проблеми със спирачките.

В последните десет минути отново голяма част от пилотите излязоха на пистата. Ланс Строл също имаше претенции към бокса от към представянето на автомобила. Карлос Сайнц пък продължи да има проблеми с поднасянето. Даниел Рикардо продължи да държи най-бързата обиколка - 1:32.869. Макс Верстапен също за пореден път се оплака. През последните секунди повеч бързи обиколки нямаше.

Състезателният уикенд за Гран При на Бахрейн продължава с втората тренировка по-късно днес от 17:00 часа.