Бразилският президент Жаир Болсонаро се обяви в подкрепа на идеята Световните първенства по футбол да се провеждат на всеки две години. Политикът каза това по време на среща днес с президента на ФИФА Джани Инфантино, съобщава вестник "Folha de S.Paulo".

"Приветствам идеята за провеждане на Световно първенство на всеки две години, това е добър тласък за икономиката. Четири години са малко дълъг период", каза бразилският лидер, подчертавайки, че това е негово лично мнение "като фен".

Официалната позиция на страната му по този въпрос, уточни държавният глава, ще бъде обявена от Бразилската футболна конфедерация.

Политикът добави, че подкрепя и идеята за провеждане на световно клубно първенство, също с интервал от две години.

"Имаше предложение за Световен шампионат за клубове, евентуално със същите параметри на Мондиал, с участието на 24 отбора или малко повече. Така ще се получи да се редуват през една година световно първенство и клубно световно първенство", той каза.

Болсонаро се срещна с Инфантино в Катар по време на посещение на стадион "Лусаил", който се строи за предстоящото Световно първенство по футбол през 2022 година, пише вестникът.

Инфантино пък уточни, че все още се обсъжда темата за двегодишен период между Световните футболни първенства.

"Слушаме, консултираме се, мнозина са "за", но дискусиите са разгорещени, както винаги се случва, когато става въпрос за футбол", каза той.

По-рано президентът на ФИФА Джани Инфантино обяви намерението на организацията до края на 2021-а да реши дали Световното първенство да се провежда на всеки две години, а не както досега на всеки четири години. През септември 13 европейски лиги се противопоставиха на подобен вариант, а президентът на УЕФА Александър Чеферин обяви, че ръководената от него организация може да не участва в Световното първенство, ако то се провежда на всеки две години.

Шампионатите на планетата по футбол се провеждат от 1930 година насам на всеки четири години. Следващият Мондиал е през ноември и декември следващата година в Катар.