Малко повече от две седмици остават до началото на Световното първенство по футбол в Катар. Първият двубой е между отбора на домакините и Еквадор на 20 ноември 18:00 часа българско време.

Какво обаче може да очакваме от първата седмица в Катар?

Мондиал 2022 ще бъде тържествено открит с грандиозна церемония, която започва два часа преди срещата между Катар и Еквадор, което ще рече от 16:00 часа българско време. Тържеството преди първия съдийски сигнал все още е мистерия. Халид Ал Маулауи, заместник генерален директор - маркетинг, комуникации, бе запитан за откриващата церемония на на пресконференция преди няколко дни. Той отговори само с няколко думи: „нека изчакаме и видим“, оставайки детайлите около празненството преди първия двубой – тайна. Едно е сигурно, ще бъде грандиозно.

Преди да се насочим към мачовете през първата седмица, нека погледнем към организационните подробности. Стадионите, които бяха построени, специално за Световното, и ще се използват през целия турнир са следните: Ал Баит, Ахмад Бин Али, Ал Джануб, Халифа Интърнешънъл, Едюкейшън Сити, Лусаил, Стадион 974, Ал Тумама.

Катар 2022 стадиони

източник: Sofascore

Откриващият двубой и церемонията, която ще даде начало на Мондиал 2022, ще бъдат на стадион Ал Баит. Разбира се, домакините влизат с огромните очаквания за победа на старта на Световното първенство. Всичко останало, до някаква степен ще е разочарование за домакините и феновете им. Еквадор обаче може да даде сериозна съпротива пред изпълнените трибуни на Ал Баит – съоръжение, което може да побере до 60 000 фена. Докато сме на вълна стадиони – финалът, ще бъде изигран на Лусаил, който е уникален, заради новия град Лусиал, който се строи около него и предстои да бъде дом на 450 000 жители. Самият стадион е с капацитет от 80 000, но до крайният двубой, който ще определи шампиона има още много време.

В първия ден ще се състои само един мач, който бе издърпан с ден по-рано, за да бъде самостоятелно събитие, заедно с откриващата церемония. Двубоят Катар – Еквадор е от група А, където са още отборите на Сенегал и Нидерландия – големите фаворити за продължаване към 1/8 финалите.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

Във втория ден (21 ноември) има три срещи, като първата е между Англия и Иран от 15:00 часа българско време. „Трите лъва“ показаха колебливо представяне в последните си мачове от Лига на нациите и сега Гарет Саутгейт и възпитаниците му ще трябва да покажат много по категорична и убедителна игра още от първата си среща. Иран няма да е лек съперник, а напротив – доста корав. В последните си приятелски срещи Иран взе победа като гост на Уругвай, един тим, който от към имена е доста над нивото на Иран, а след това заслужи и равенството срещу Сенегал, със Садио Мане в редиците си. Разбира се, това бяха приятелски срещи, които на фона на Световното първенство може и да нямат голямата значение.

Вторият двубой за деня ще е между големите фаворити в група А – Сенегал и Нидерландия. Той започва в 18:00 часа българско време и ще изправи бившите съотборници Садио Мане и Върджил ван Дайк един срещу друг. За съжаление, друг бивш футболист на Ливърпул и национал на Нидерландия – Вайналдум, ще изпусне Световното първенство в Катар, след като по-рано през годината счупи крака си. Това не означава, че Луис ван Гаал няма сериозни имена в състава си, измежду които да избира. Сенегал, безспорно има голяма класа в състава си и влизат като сериозен претендент за първото място в групата, след като в началото на годината отбора спечели Купата на Африканските нации. Последният трети мач на 21 ноември, ще бъде между САЩ и Уелс в 21:00 часа българско време, отново двубой от Група В, както и Англия – Иран.

В третия ден от Мондиал 2022 има четири двубоя. Програмата започва с Аржентина – Саудитска Арабия от 12:00 часа българско време. Любопитно е да видим как ще се представят Лионел Меси и компания в тези условия. Футболистът на Пари Сен Жермен е в страхотна форма и много хора смятат Аржентина за един от големите фаворити за спечелване на турнира. Това е първата среща от Група С. Вторият мач е между Дания и Тунис, с начален час 15:00 часа българско време, мач от Група D. След този сблъсък предстои и втория мач от Група С, а именно Полша – Мексико, който стартира в 18:00 часа. Край на третия ден ще сложи интересният двубой между Франция и Австралия. По всички показатели „петлите“ ще имат преднина, но тимът воден от Дидие Дешан се представи кошмарно в групата си на Лигата на нациите, където имаше само 1 победа. В останалите си срещи загуби 2 пъти и направи 2 равенства, като последният мач на „петлите“ бе именно загубата от Дания с 0:2. Все пак, всички погледи ще са насочени към Световния шампион от 2018-та година – Франция.

BGNES
34 снимки

Четвъртият ден на Световното първенство в Катар противопоставя отборите от Група E и F. В ранната среща Мароко и Хърватия ще мерят сили, като последната новина от лагера на „шахматистите“ е, че Лука Модрич ще се оттегли от националния отбор, след като завърши Световното. Германия и Япония е вторият мач от програмата на 23 ноември, като този сблъсък трябва да започне в 15:00 часа българско време. Три часа по-късно пък идва времето за Испания – Коста Рика. Около състава на испанците има много мистерии, а наскоро селекционерът на националния отбор – Луис Енрике, си навлече гнева на много фенове, след като остави Давид Де Хеа извън разширения състав на отбора. Други петима са избрани вместо стража на Манчестър Юнайтед. Денят затварят отборите на Белгия и Канада – от 21:00 часа българско време.

24 ноември предлага интересни сблъсъци. Програмата започва с Швейцария – Камерун от 12:00 часа, като през деня ще се изиграят срещи и от последните две групи – G и H. Първата е именно от Група G. Срещата, която предстои е между Уругвай и Република Корея от 15:00 часа, а след това Португалия – Гана от 18:00 часа. Уругвай и Португалия определено имат какво да доказват, а сред редиците си имат много сериозни имена, пълният списък на избраниците на двамата треньори обаче все още се изчаква. Черешката на тортата в този пети ден от Мондиал 2022 определено е Бразилия – Сърбия. Двубоят затваря програмата в 21:00 часа българско време. „Селесао“ отново влиза като един от основните претенденти за спечелването на трофея.

Следващият ден завърта колелото и мачовете започват от първата група. Уелс и Иран, откриват програмата, а след това домакина от Катар посреща Сенегал. Нидерландия ще мери сили с Еквадор, а късният двубой, който закрива шестия ден от Мондиал 2022 е Англия срещу САЩ.

Първата седмица от Световното първенство в Катар предлага повторение на двубоя Франция – Дания, който вече споменахме. Преди него обаче има две срещи, а именно Тунис – Австралия и Полша – Саудитска Арабия. Разбира се, повече внимание привлича вторият, тъй като ще е интересно дали Роберт Левандовски ще продължи головото си шоу. Последната среща на 26 ноември, която затваря деня и първата седмица от турнира е Аржентина срещу Мексико, като в последните три мача между тези отбори „гаучосите“ са победили три пъти и са вкарали 8 гола, без да получат нито един.

Пълната програма на срещите и тяхното разпределение по телевизионни канали може да видите – тук.

Отсъстващите от Мондиал 2022 са много. Списъкът е дълъг, а футболисти като Канте, Рийс Джеймс, Вайналдум, Тимо Вернер, Пол Погба, Давид Де Хеа ще пропуснат най-голямото футболно събитие. Жерар Пике пък бе обявен в състава на Испания, но взе изненадващото решение да прекрати кариерата си. Все още не е ясно дали той ще приключи само с отбора на Барселона, където нещата не вървят между него и ръководството или защитникът ще изпусне и Световното първенство. (Повече подробности за Пике – ТУК)

Пауло Дибала също е под въпрос все още, както и Ромелу Лукаку. Списъкът е прекалено дълъг, а все още има време до началото на Мондиала в Катар, така че следете най-важните новини на Gong.bg.