Деветнадесетото световно първенство по футбол се провежда в Република Южна Африка, като държавата го печели, след като губи на косъм домакинството през 2006 година. РЮА надделява при гласуването на ФИФА в конкуренция с Мароко и Египет.

В квалификациите за първенството най-ярък спомен оставя баражът между финалиста от Мондиал 2006 Франция и тима на Ейре. Французите вземат победа с 1:0 в Дъблин, но в Париж храбрите ираландци печелят с 1:0 в редовното време. Следват продължения, в които Тиери Анри изравнява след очевидна игра с ръка. Очевидна, но не и за съдиите и така “петлите” си осигуряват незаслужено място в ЮАР. Вбесените ирландци искат преиграване или участие като 33-и отбор, но ФИФА отхвърля и двете възможности.

Коста Рика пък оспорва дълго победния гол на Уругвай в плейофа между двата тима, а елиминациите между Алжир и африканския шампион Египет се запомня с боеве между привържениците и драматично класиране на Алжир.

В РЮА всички големи футболни сили са налице, но липсват полуфиналистите от Евро 2008 Турция и Русия, както и Хърватия. Участници са Австралия, Алжир, Англия, Аржентина, Бразилия, Гана, Германия, Гърция, Дания, ИСПАНИЯ, Италия, Камерун, Кот Д’Ивоар, КНДР, Мексико, Нигерия, Нова Зеландия, Парагвай, Португалия, САЩ, Словакия, Словения, Сърбия, Уругвай, Франция, Холандия, Хондурас, Чили, Швейцария, РЮА, Южна Корея, Япония.

Групова фаза

Безспорно шокът отново е представянето на Франция в група A. Както и през 2002 година, французите отпадат със само една спечелена точка, но този път вкарват един гол – срещу РЮА, дело на Флоран Малуда. “Петлите” явно са застигнати от проклятията на ирландските и неутралните фенове, които не са забравили баскетболните умения на Анри, довели до класирането на Франция. Хубаво впечатление в групата прави Уругвай с атомното нападение Диего Форлан – Луис Суарес. Форлан вкарва два гола на ЮАР за победата с 3:0, а Суарес бележи единствения и победен гол срещу Мексико, който е вторият тим в групата, преминал напред.

В група B изненади няма – водената от Диего Армандо Марадона като треньор и Лионел Меси като лидер на терена Аржентина продължава напред с три победи. Втори е тимът на Южна Корея.

Не такова е положението е в група C. Там фаворитът Англия излиза като втори отбор, след изключително напечено 0:0 с Алжир. Африканците се бранят отлично и имат един добър шанс в атака, но го пропускат. Групата е спечелена от САЩ, които правят 1:1 с Англия, след като вратарят на британците Робърт Грийн изпуска топката в мрежа при елементарен удар на Клинт Демпси и затвърждава впечатлението, че Англия отдавна няма добър и сигурен вратар.

В група D изненадата е победата на Сърбия с 1:0 над Германия, при това след като Лукаш Подолски не успява да вкара дузпа, но европейските вицешампиони въпреки това взимат първото място, а втори е тимът на Гана, с по-добра голова разлика от Австралия. Сърбите се утешават единствено с победата си над немците.

В група E Холандия прави три от три, а втори е тимът на Япония, който в много зрелищен мач се класира за сметка на Дания – 3:1 за "самураите".

Група F се оказва лобното място за световния шампион Италия. “Скуадра адзура” взема само две точки след равенства 1:1 с Парагвай и Нова Зеландия. Решителният мач е срещу Словакия, като Робърт Витек открива след кошмарна грешка в центъра на терена на Даниеле Де Роси, която е наказана мигновено на контраатака. Италия се хвърля в атака и Шкъртел изчиства удар на Фабио Куалярела от самата голлиния. Витек обаче наказва нова грешка на защита на Италия – този път на Джорджо Киелини, който оставя нападателя сам на първа греда на два-три метра от голлинията на Маркети. Антонио Ди Натале връща един гол след пас пета на Якинта към Куалярела, спасен удар на нападателя, но топката отива право на крака на стоящия сам пред вратата Ди Натале. Куалярела изравнява след пас на Ди Натале, но голът е отменен правилно заради засада, макар и минимална. И когато изглежда, че световните шампиони ще изравнят и това ще им е достатъчно, за да преминат напред, те допускат нова кошмарна грешка в защита – резервата Камил Копунек е изведен сам срещу Федерико Маркети с хвърляне от тъч и го прехвърля с първото си докосване в мача за 3:1 в 89-ата минута. В 92-ата Куалярела вкарва втори гол за Италия с невероятен мек прехвърлящ удар от 23 метра, а с последния удар в мача Симоне Пепе пропуска от два метра да отправи точен шут в зейналата словашка врата.

Група G е доминирана от Бразилия и Португалия, които продължават напред като първи и втори отбор. Интересен факт е, че Португалия вкарва всичките си голове на първенството срещу Северна Корея. Иберийците бият със 7:0, а според информации в медиите след този позор играчите и треньорът на КНДР са пратени в уранови мини при завръщането си в страната.

В група H европейският шампион Испания започва със загуба 0:1 срещу Швейцария, но взема мачовете си срещу Хондурас и Чили с 2:0 и 2:1 и се класира на първо място в групата. Треньорът на иберийците Висенте Дел Боске е много критикуван, тъй като не използва схема с двама нападатели и твърде много залага на стила на Барселона с много владеене на топката, което лишава от острота испанският отбор.

Осминафинали

На осминафиналите голямото дерби е между Германия и Англия. Дерби обаче само на думи, защото Бундестима смазва с 4:1 британците, което е и най-голямата им загуба на световни първенства. Нещата обаче можеше и да са различни, ако чист гол на Франк Лампард при 2:1 за Германия беше признат. Началото на срещата е изцяло за Бундестима – първо Клозе се преборва с Матю Ъпсън и прокарва топката край Дейвид Джеймс, а след това Лукас Подолски вкарва с удар между краката на Джеймс по диагонала. Англия отвръща подобаващо – първо удря горната греда, след това Ъпсън вкарва, оползотворявайки центриране на Стивън Джерард, а в последната минута на първото полувреме със свиреп шут Франк Лампард удря горната греда, следва рикошет и топката тупка половин метър зад голлинията, излизайки после извън вратата – чист гол, който съдиите не виждат.

След почивката Англия удря още веднъж горната греда – от пряк свободен удар на Лампард и след това рухва. За три минути, между 67-ата и 70-ата, Томас Мюлер вкарва два гола след две светкавични контраатаки.

Скандален е и мачът между Аржентина и Мексико, спечелен с 3:1 от гаучосите. В него първият гол, дело на Карлос Тевес, е след абсолютна засада на празна врата. Това разбива играта на мексиканците и Аржентина набързо набутва още два гола чрез Гонзало Игуаин и отново Карлос Тевес, а Хавиер Ернандес-Чичарито вкарва почетно попадение 20 минути преди края на мача.

След тези две срещи президентът на ФИФА Йозеф Блатер официално се извинява на Англия и Мексико за съдийските грешки.

Единственият мач от осминафиналите, който стига до продължения, е този между Гана и САЩ. Африканците печелят с гол на Асамоа Гиан в 93-тата минута.

Четвъртфинали

Две големи дербита по остта Европа – Южна Америка, бележат тази фаза. Това са Холандия – Бразилия и Аржентина – Германия. И двата мача завършват с успех на европейците, което сериозно удря по колосите на южноамериканския футбол, тъй като за второ поредно първенство европейците доминират, макар че този път Уругвай отсрамва Южна Америка и стига до полуфинал.

Срещата между Холандия и Бразилия завършва 2:1 за “лалетата” след пълен обрат. Робиньо дава ударно начало за кариоките с гол в 10-тата минута след страхотен извеждащ пас на Фелипе Мело от центъра през цялата холандска защита и удар покрай вратаря Маартен Стекеленбург. Холандският вратар спасява своите от втори гол, вадейки с извънземен скок фалцов удар на Рикардо Кака в горния си ляв ъгъл, а Уесли Снайдер вкарва две попадения след почивката, като първото е след страхотна грешка на Жулио Сезар, който излиза неразчетено и позволява центрирането на Снайдер да влезе директно в мрежата му.

Дербито между Аржентина и Германия е само на думи. Германците напълно смазват гаучосите и ги бият с унизителното 4:0, като в този мач в най-голяма степен лъсва какъв книжен тигър е звездният състав на южноамериканците. Своенравният Диего Марадона не взема за първенството асовете на „Интер” Хавиер Санети и Естебан Камбиасо, което веднага е посочено като груба грешка, тъй като двамата със сигурност можеха да са свързващото и балансиращо звено между защитата и атаката на отбора. Развитието на мача е преодпределено още в 3-ата минута с гол на Мюлер, през второто полувреме Мирослав Клозе вкарва още два гола, а Арне Фридрих добавя един.

Най-напечен е мачът между Уругвай и Гана. Той е спечелен от урусите с дузпи след равенство 1:1, но истинската драма настъпва в 121-ата минута. Тогава Луис Суарес избива топката с ръка пред голлинията и Гана получава дузпа, за да спечели мача. Асамоа Гиан обаче я праща в гредата, а при елиминационните дузпи Фернандо Муслера спасява Уругвай за крайното 5:3.

Полуфинали

В повторение на финала от Евро 2008 Испания побеждава вдъхновената Германия с гросмайсторското 1:0. Единственото попадение е дело на Карлес Пуйол в 73-ата минута след корнер, мощен отскок и удар с глава. В този мач испанците нагледно показват, че когато на германците им бъдат отнети празните пространства и топката се задържа повече, те стават безпомощни.

Далеч по-интересен е мачът между Холандия и Уругвай. Той завършва 3:2, като уморените след мача с Гана уругвайци полагат много усилия, но без наказания Суарес не са толкова опасни в атака. Всичко се решава в рамките на три минути след 70-ата , когато Уесли Снайдер и Ариен Робен дават аванс от 3:1 за холандците.

Финал: Холандия – Испания

Нито един от двата отбора на финала не е вземал световната титла до този момент и това стоварва допълнително напрежение върху раменете на играчите. Срещата оправдава очакванията – Испания залага на повече владение на топката, докато холандците играят по-директен и остър футбол. Всъщност знаейки, че не могат да спрат с чисто футболни средства "ла фурия", "лалетата" играят страшно грубо, като връх на картинката е каратисткото изпълнение на Найджъл Де Йонг срещу Шаби Алонсо, когато холандецът с бутоните нацелва в гърдите испанеца и получава само жълт картон за това безумие.

Испания има първия шанс в мача, но Стекеленбург спасява опасен удар с глава на Серхио Рамос след центриране от фаул. Холандия отвръща с далечен удар на Ариен Робен, спасен от Икер Касийяс. Той става герой за своите в 61-ата минута, след като Робен излиза абсолютно сам срещу него, но вратарят успява от легнало положение да отрази удара на холандското крило с крак. На другата врата в последния момент Стекеленбург се хвърля смело в краката на Хесус Навас, преди той да мушне топката на вратата. В 82-ата минута отново Робен е сам срещу Касийяс, след като успява да измъкне топката измежду Серхио Рамос и Карлес Пуйол, но тръгва да лъже и испанският вратар с добре разчетен скок му взима топката от краката.

В продълженията страхотен шанс пропуска Сеск Фабрегас, който е изведен сам срещу Стекеленбург от Андрес Иниеста, но вратарят спасява с крак. Шест минути преди края на продълженията Иниеста изкарва втори жълт картон на Джони Хейтинга, а две по-късно Фабрегас открадва топката на дъгата на наказателното поле, подава на свободния вдясно Иниеста, който със спирането си повдига леко топката и от воле носи първата световна титла по футбол на Испания.

СТАТИСТИКА:

Холандия – Испания 0:1 (след продължения)

Голмайстор: Андрес Иниеста (116)

ХОЛАНДИЯ: Мартен Стекеленбург; Грегори Ван Дер Вил, Джони Хейтинга, Йорис Матийсен, Джовани Ван Бронкхорст (105’ Едсон Браафхейд); Марк Ван Бомел, Найджъл Де Йонг (99’ Рафаел Ван Дер Ваарт), Ариен Робен, Уесли Снайдер, Дирк Кайт (71’ Елхеро Елия); Робин Ван Перси

Треньор: Берт Ван Маарвийк

ИСПАНИЯ: Икер Касийяс; Серхио Рамос, Жерард Пике, Карлес Пуйол, Жоан Капдевиля; Серхио Бускетс, Шаби Алонсо (87’ Сеск Фабрегас), Андрес Иниеста, Шави Ернандес, Педро Родригес (60’ Хесус Навас); Давид Вия (106’ Фернандо Торес)

Треньор: Висенте Дел Боске

Голмайстор на турнира: Томас Мюлер – 5 гола. Освен него с по 5 гола са още Уесли Снайдер и Давид Вия, но с жребий германецът печели отличието.

 

Най-добър играч: Диего Форлан (Уругвай)

История на световните първенства: 2010 Южна Африка

източник: Gulliver/Getty Images

Наградата печели уругваецът Диего Форлан. Неговата кариера започва в Индепендиенте, а на Стария континент се появява за пръв път с екипа на Манчестър Юнайтед. Там Диего обаче не успява да се наложи, макар да изиграва добри мачове – той остава в сянката на Рууд Ван Нистелрой и Уейн Рууни. Затова той преминава в Испания – във Виляреал, с когото става голмайстор на Испания с 25 гола и стига до полуфинал в Шампионската лига през 2006 година, когато испанците отпадат от Арсенал.

Следва трансфер в Атлетико Мадрид, където Форлан разгръща напълно головия си талант – 32 гола в 33 мача през сезон 2008-2009 година. През следващия сезон головете на Форлан елиминират Ливърпул и носят Купата на УЕФА срещу Фулъм.

След световното в ЮАР Форлан отива в Интер, но там той вкарва едва два гола в 22 мача и напуска в посока Интернасионал, където печели шампионата Гаучо, вкарвайки девет гола. Понастоящем (2014 година) играе в японския Серезо Осака.

 

Интересни факти за първенството:

- За пръв път световно първенство по футбол се провежда в Африка.

- За пръв път в квалификациите за първенството участват над 200 държави – общо 204 отбора тръгват по пътя за ЮАР, като 32 стигат там.

- Испания става едва осмата държава в света, която печели световната титла при общо деветнадесет изиграни досега първенства.

- За пръв път домакините на първенството отпадат още в груповата фаза. ЮАР събира 4 точки в група с Уругвай, Мексико и Франция, но по-добрата голова разлика на мексиканците се оказва решаваща. Все пак домакините записват престижното 2:1 над французите.

- За пръв път и световният шампион, и финалистът от предишното първенство са елиминирани още в груповата фаза.

- За пръв път европейски отбор става световен шампион на първенство, проведено извън Стария континент.

- Поставен е рекорд по картони във финалния мач – цели 14 жълти картона, както и един червен – на Джони Хейтинга в 114-тата минута за втори жълт картон.

- Наградният фонд е най-големият в историята досега – 420 млн. долара. Световният шампион Испания взе 30 млн. от тях, за финалиста Холандия остават 24 млн.

- За пръв път ФИФА плаща компенсации на клубните отбори за техни контузени по време на първенството играчи. Световната футболна централа отделя 40 млн. долара за тази цел.